(Alba Sabaté - CR) La protecció dels menors és una prioritat del Papa Francesc. Així de clar ho va deixar aquest passat dimecres a Barcelona Robert Oliver, secretari de la Comissió Pontifícia per a la Protecció dels Menors. L’objectiu d’aquest organisme, ideat ja als inicis del pontificat de l’actual Papa, és vetllar perquè no es produeixin més delictes contra nens ni adults vulnerables.
D’aquesta manera, disset membres experts d’arreu dels cinc continents configuren un grup multidisciplinari encarregat de proposar al Pontífex les iniciatives oportunes per a aconseguir-ho. Oliver va parlar del rol d’aquesta Comissió durant la jornada “Iniciatives per a la protecció de menors”, organitzada per la Fundació Casa de la Misericòrdia.
En aquesta sessió es van posar sobre la taula les mesures que l’esmentada Comissió ha proposat per lluitar contra els casos d’assetjament infantil. La tasca d’aquests experts és assessorar perquè s’apliquin mesures amb la finalitat que aquestes situacions no es repeteixin mai més a l’Església.
Treball i anàlisi sobre temes específics
Amb aquest objectiu, la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors ha creat grups de treball per poder intervenir en els temes clau en aquest sentit: recomanacions per a la cura i protecció de menors; tractament de víctimes, supervivents i familiars; formació de candidats al sacerdoci, vida religiosa i lideratge a l’Església; educació familiar i comunitària; teologia i espiritualitat; drets civils i canònics.
Des de la seva creació, els membres de la Comissió han compartit la seva visió i expertesa amb líders eclesials arreu del món. Periòdicament, es reuneixen i posen en comú les principals temàtiques a abordar a més de fer arribar al Papa peticions concretes.
La importància de l’educació i la consciència social
A Barcelona, Oliver va compartir taula amb Joan Costa, professor de Moral Social, Doctrina Social de l’Església i Teologia Moral Fonamental; Fernando Trullols, metge expert en violència sexual (Metges Cristians de Catalunya) i Josep Maria Samaranch, sexòleg i psicoterapeuta sistèmic-relacional de la família.
Des de les diferents perspectives, els experts van debatre les mesures per lluitar contra els delictes a menors i van presentar propostes a partir de casos reals amb què es troben en el seu dia a dia.
“Cal educar en la bellesa del bé”, va destacar Costa. Segons ell, en el món narcisista i relativista en què vivim tothom es deixa portar per les emocions i tothom vol ser feliç, però no es té en compte l’altre. “Vivim en la deseducació i el camí és que els agents educadors donin exemple”, va explicar.
Trullols va compartir amb els participants la posició i les incerteses de les víctimes. “Cal trencar mites”, va assenyalar. Així, l’expert va voler deixar clar que la societat no sempre és conscient de la proximitat i freqüència d’una realitat com aquesta. “En el 80% dels casos d’assetjament a menors la persona agressora és molt propera”, va assegurar. Trullols va compartir la dificultat de detectar, per part dels professionals, aquestes realitats, sobretot pel secretisme i silenci que les envolta.
“Agressor ho pot ser qualsevol persona, no hi ha un perfil concret”, va subratllar Samaranch. Segons ell, que parlava des del punt de vista dels professionals que tracten els agressors, “els metges no tractem amb etiquetes, sinó amb persones”. Samaranch va explicar la dificultat de cada cas i com no es poden aplicar solucions simples a casos complexos. “De vegades, l’agressor que actua abans ha estat víctima” va destacar.
Tots van coincidir en què la lluita contra aquesta realitat passa per diversos fronts i és una responsabilitat compartida per molts agents de la societat. Que l’educació és la base de tot plegat és a la conclusió compartida que va posar punt i final al debat.