Vés al contingut

(Laura Mor –CR) L’Associació Cultural de mossèn Ballarín ha declarat aquest any 2020 ‘Any del Centenari de mossèn Ballarín’. S’inaugurarà aquest dissabte 8 de febrer, coincidint amb el dia en què se celebren els cent anys del naixement del capellà i escriptor Josep Maria Ballarín i Monset (Barcelona, 1920 - Berga, 2016).

L’acte d’obertura tindrà lloc a les dotze del migdia a la sala de plens de l’Ajuntament de Gósol. Hi intervindran Rut Carandell, familiar del mossèn; Josep Espar Ticó, amic del mossèn; Jaume Farguell, exalcalde de Berga; l’arxiver Xavier Pedrals, el polític i economista Ramon Tremosa, com a membre del Grup d’Estudiants Nacionalistes (GEN) i l’arquitecte Jordi Viola.

L’Associació té per objectiu vetllar per la memòria de qui va ser per a molts el rector de Catalunya. A primers d'any van demanar a l’Ajuntament de Gósol que els deleguessin la commemoració del centenari, que compta amb la col·laboració del consistori i també de la Diputació de Lleida. Ballarín va ser nomenat Fill Adoptiu i Predilecte d’aquesta vila de la vall del Pedraforca.

En aquesta línia, la secretària de l’Associació Cultural de mossèn Ballarín, Núria Arnau, explica que per Reis ja van batejar un dels patges reials del poble com a “patge Ballarín”. I en aquesta línia, faran un Verkami per comprar un cap gros a Solsona que l’hi recordi i es faci present per Festa Major. “Si els nens també el veuen, aconseguirem que no caigui en l’oblit”, apunta Arnau, de la mateixa manera que tenen una figura que recorda el pintor Pablo Picasso.

Mentre l’acte d’obertura de dissabte recollirà la dimensió més pública del personatge, l’acte de cloenda es pensarà per a amics i gent més propera a Ballarín. La seva figura serà recordada al llarg de l’any amb diferents actes. Entre juliol i agost es farà una exposició a l’Arxiu Comarcal del Berguedà, per mostrar fotografies i documents del seu fons bibliogràfic que Ballarín va cedir a larxiu. També volen assenyalar la importància que van tenir pel Santuari de la Mare de Déu de Queralt les obres que hi va promoure quan va ser-ne capellà custodi, des de 1958 fins al 1993. L’Associació hi dedicarà una conferència des de la perspectiva de l'arquitectura.

Les novetats sobre l’Any Ballarín es poden seguir al compte d’Instagram de l’Associació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.