Vés al contingut

Per saber-ne més

(Laura Mor –CR) Des que al gener el papa Francesc va demanar consultar els joves per preparar el Sínode de bisbes de 2018, a Catalunya les respostes arriben tímidament. El curs escolar s'acaba, molts grups han tancat ja la paradeta i a primers de setembre els bisbats han de lliurar els resultats obtinguts a la Conferència Episcopal Espanyola.

Les diferents delegacions diocesanes de joventut afronten aquest repte de forma desigual. Algunes han mirat d'adequar el llenguatge als principals receptors, respecte al qüestionari original proposat pel Vaticà. I a hores d'ara, els bisbats que han penjat a internet els qüestionaris i n'estan fent difusió a través de les seves plataformes habituals són els de Sant Feliu de Llobregat, Urgell, Girona, Tarragona i Barcelona. Una mica més de la meitat dels que tenen seu a Catalunya.

La majoria han optat per una doble versió del qüestionari: una per als animadors de grup (amb 18 preguntes) i una per als joves (amb 16 preguntes). En el cas particular de Girona, filtren els destinataris de la pastoral amb un tercer qüestionari, segons si els joves tenen o no tenen relació freqüent amb l'Església.

Les preguntes de la consulta són, en qualsevol cas, “una oportunitat perquè l'Església es plantegi si els joves se senten escoltats”. Així ho ha expressat Bruno Bérchez, coordinador del Secretariat Interdiocesà de Joventut i delegat a Barcelona. Està convençut que “aquest Sínode serà una cosa maca perquè no hi ha un tema polèmic de fons”. I que, en canvi, permet qüestionar els agents de pastoral sobre la qualitat de l'escolta als joves.

L'horitzó de cada delegació diocesana també fluctua. A Barcelona es considera que “no es tracta de tenir milers d'enquestes, sinó que siguin prou representatives”. I per això demanen la resposta al qüestionari a “persones concretes, responsables de grups, de moviments o d'ordes religiosos”. En canvi, des del bisbat de Sant Feliu han expressat que “l'interès rau en tenir el màxim d'opinions perquè el recopilatori esdevingui el més ric possible”.

Jornades específiques

Alguns bisbats han previst espais de treball intensiu destinats a preparar aquest Sínode que porta per títol sobre 'els joves, la fe i el discerniment vocacional'. És el cas de Sant Feliu, que convoca una jornada oberta pel proper 2 de juliol a la Casa de l'Església amb el lema 'Fes-te escoltar!'. També del bisbat d'Urgell, que ha focalitzat la darrera jornada diocesana en aquesta qüestió. Els 350 participants aplegats dissabte a la Seu d'Urgell van rebre una versió abreujada del qüestionari, amb cinc preguntes bàsiques: “Què creieu que demanen els joves avui a l'Església?; Com poden les famílies ajudar els joves a descobrir el seu futur, la seva vocació?; Què haurien d'oferir les parròquies i les famílies als joves?; Com podríem acompanyar els joves i portar-los cap a la fe?; Com fer propostes a partir de les “protestes i crítiques” dels joves?”

Des del SIJ recomanen als agents de pastoral treballar el document preparatori d'aquesta XV Assemblea General Ordinària dels bisbes, que se celebrarà a Roma l'octubre de 2018. La consulta que se'n deriva pretén també recollir un llistat de bones pràctiques. Del conjunt de preguntes formulades, n'hi ha tres que tenen caràcter continental i que responen als reptes dels joves d'acord al territori on viuen. “És interessant veure la voluntat d'adaptar-se a la cultura”, valora Bérchez.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.