(CR) La foto que il·lustra l'article va ser segon premi del World Press Photo l'any 2015. És el retrat d'una pastera italiana plena fins a desbordar de migrants que fugien del seu país d'origen. Malgrat que la crisi migratòria i l'arribada de refugiats ja no copen les portades dels mitjans com abans, continuen arribant persones empeses a fugir de les seves llars a causa de guerres, persecució o desastres naturals. A la Unió Europea viuen al voltant d'un milió de refugiats reconeguts. Representen el 7% del total mundial i equivalen al 0,2% de la població dels 28 països. L'any 2013 el papa Francesc feia una crida a tota l'Església perquè posés a l'abast de migrants i refugiats espais eclesials buits. Quina és la resposta que l'Església catalana ha donat als refugiats?
El mapa recull una vintena de punts d'acollida de refugiats. Pisos, cessió d'espais, rehabilitació d'edificis, acollida puntual o de llarga durada, serveis de menjador, formació o acompanyament. Són diversos els serveis que l'Església catalana ha invertit i posat a disposició del col·lectiu de refugiats a diferents poblacions de diferents bisbats amb seu a Catalunya. Així es troba acollida a diferents barris de Barcelona ciutat, de Manresa, Mataró, Arenys de Mar, Lliçà d'Amunt, Gelida, Gavà, Vilafranca del Penedès, Molins de Rei, Viladecans o inclús a Andorra, a Sant Julià de Lòria.
Algunes congregacions i ordes religiosos fa temps que acullen refugiats, altres institucions han aprofitat serveis que ja existien per a migrants nouvinguts i els han adaptat a les necessitats de les persones refugiades, i d'altres treballen intensament també per al col·lectiu dels MENA, els Menors No Acompanyats. Hem plasmat en un mapa tots aquells llocs on sabem que s'acullen refugiats, bé sigui cedint pisos, habitacions o oferint serveis concrets. De ben segur que n'hi ha més. Si teniu més informació al respecte podeu fer arribar la informació al correu redaccio@catalunyareligio.cat