(Companyia de Maria-Lestonnac) Tardor de 1610. A la regió de Bordeus, s’ha acabat la verema. Joana de Lestonnac, neboda de Michel de Montaigne, ha obert una escola per a les noies, un fet insòlit en la societat d’aquell moment, que considerava normal que les dones no en tinguessin. Vol formar els seus caps i els seus cors, ajudar-les a esdevenir dones capaces d’ocupar amb competència el seu lloc en la societat del seu temps.
Aquesta iniciativa tan nova va tenir una resposta molt positiva i en vol donar gràcies a Déu per Maria, guia i referent de vida que ella ha escollit per al nou Institut de Vida Religiosa Apostòlica que ha fundat. I que avui es coneix com a Companyia de Maria.
El 21 de novembre de 1610, festa de la Presentació de Maria al Temple, és el dia escollit per a celebrar i agrair amb les nenes el goig pel fruit que ja es palpa a través de l’entusiasme de mestres i alumnes en el desenvolupament de la seva missió educativa. Joana de Lestonnac i les seves primeres col·laboradores volen celebrar que ha valgut la pena superar totes les dificultats que han hagut d’afrontar i que al llarg de la Història solen acompanyar les innovacions de tota mena.
El significat que li donen és commemorar l’ofrena que Maria va fer d’ella mateixa a Déu, tot oferint-se elles també.
A partir d’aquell any, i ja en fa més de 400, ha esdevingut una festa tradicional en tots els Col·legis de la Companyia de Maria, present avui en quatre continents : Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica. Els i les alumnes de les nostres escoles són convidats a agrair el fet de poder gaudir d’una educació cristiana i alhora fer-se disponibles per a posar les seves capacitats personals per tal de contribuir a aconseguir una societat més conforme al pla de Déu, que vol una vida digna per a tots els seus fills i filles sense cap mena de discriminació.
Algunes de les ofrenes realitzades en aquesta festa a les escoles de Catalunya: ofrena en diferents idiomes a Mollet, tota la Comunitat educativa de Badalona elabora un mural, celebració eucarística a Tarragona, joc cooperatiu, concurs de fotografies, caminades a Barcelona, xocolatada i reflexió al Col·legi Major universitari de Barcelona,... Aquestes imatges són una petita mostra de com s’ha viscut aquesta jornada.
Ara, fins a la festa de Santa Joana, el 15 de maig, data en la qual totes les comunitats educatives del món tornarem a viure una altra jornada festiva com a Companyia de Maria-Lestonnac.