Vés al contingut

(Catalonia Sacra) Francesc Fité, Maria López i Sergi Tella, de la Universitat de Lleida, seran els ponents de la xerrada i la visita a la col·legiata de Sant Pere d'Àger que serviran per explicar in situ la construcció d'esglésies en època medieval, i la seva evolució fruit de l'expansió de comtes catalans cap al sud. És la segona sessió de les matinals de formació de Catalonia Sacra i tindrà lloc aquest dissabte 14 de maig a Àger, la Noguera. La inscripció per a participar-hi s'ha de fer en línia.

'Col·legiata d'Àger: arquitectura i reconquesta del Pirineu a la Plana' vol explicar com a inicis del s. XIII es va desdibuixant la frontera de la 'Catalunya Vella' amb l'expansió dels comtes catalans cap al sud. Aquesta reconquesta militar va anar acompanyada de l'erecció de multitud d'esglésies, en ser el fet religiós -entre el món musulmà i el món cristià- un dels puntals de la confrontació. La jornada de formació permetrà conèixer les característiques dels conjunts arquitectònics religiosos construïts en aquest moment històric tan concret i apassionant.

Un eix temàtic per a cada matinal de formació

Les jornades matinals que proposa Catalonia Sacra es fan en divendres o dissabte i estan pensades per a tota mena de persones que volen aprofundir en determinades temàtiques relacionades amb el patrimoni cultural de l'Església. Aquestes activitats són més extenses i denses que una visita guiada i tenen un format doble: una ponència i una visita guiada. Cada sessió és independent i està formada per una ponència i una visita a un element destacat del patrimoni.

Cada sessió té un eix temàtic. En la sessió de Sant Boi de Lluçanès, el 21 d'octubre, es parlarà de l'univers barroc i a Ulldecona, el 18 de novembre, la temàtica serà la construcció d'una església gòtica. Les conferències i visites estan impartides per reconeguts experts en aquests àmbits de coneixement.

Catalonia Sacra és una iniciativa conjunta dels 10 bisbats amb seu a Catalunya creat amb la voluntat de promocionar i difondre la riquesa i diversitat del patrimoni de l'Església. Enguany, Catalonia Sacra celebra 10 anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.