Vés al contingut
Catalunya Religió
Basílica Mercè
[Foto: Ajuntament de Barcelona]

Jordi Llisterri - CREl programa oficial de les festes de La Mercè del 2024 torna a incloure la missa de Festa Major. El 2015 aquesta celebració dedicada a la patrona de Barcelona va desaparèixer del programa oficial tot i que es va continuar celebrant a la basílica de la Mercè. Fins a l’any passat en el programa només es contemplava “L’anada a l’Ofici” i el seguici popular del final de la missa, sense especificar a quin “ofici” es referia. Amb el nou govern municipal, s’ha recuperat com a acte del programa la “Missa concelebrada” que es fa el dia 24 a les 10.30h.

Jaume Collboni ja va assistir l’any passat a la missa com a alcalde, com tradicionalment han fet els líders i regidors de la majoria de grups municipals. També des de l’any passat els regidors van tornar a assistir-hi amb la banda vermella que els distingeix i que no es posaven des del 2015. Aquest any, Collboni ha fet un pas més recuperant la celebració en el programa complet de les festes.

El 2015 amb l’arribada a l’alcaldia d’Ada Colau, l’alcaldessa va anunciar que no hi assistiria i la missa va desaparèixer del programa oficial per a “actualitzar i modernitzar l’Ajuntament” i garantir “l’aconfessionalitat” dels poders públics. En la presentació oficial que s’ha fet aquest dijous del programa de la Mercè, no s’ha fet referència al tema.

La decisió del 2015 va provocar la protesta formal de l’arquebisbat de Barcelona i de diverses entitats religioses. El comunicat de l’arquebisbat argumentava que la inclusió de la missa no va en contra del “respecte a les diferents sensibilitats dels barcelonins i barcelonines” i que la presència que els representants del poble en actes culturals, religiosos i socials no contradiu “la laïcitat de l’Estat”. Alhora, recordava que és la celebració religiosa el que dona origen a la Festa Major de Barcelona, que es remunta al 1687 i que des del 1868 es fa de manera oficial.

Durant aquests nou anys la missa s’ha continuat celebrant amb normalitat presidida pel cardenal Joan Josep Omella o per altres representants eclesiàstics convidats i sempre s’ha omplert de gom a gom.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.