(Claretians) “Que, amb en Pere i com en Pere, sapiguem pouar i trobar en la força de la pregària feta vida i compromís, el vincle d’unitat que ens meni a procurar un altre món possible”. És la pregària que ha expressat Ricard Costa-Jussà, provincial dels missioners claretians de Sant Pau, en la missa d’acció de gràcies per la vida de Pere Casaldàliga, aquest dimarts al vespre a l’església del Cor de Maria de Barcelona.
La celebració s’ha pogut seguir en directe pel canal de Youtube dels Missioners Claretians. El pare Ricard Costa-Jussà ha presidit la celebració acompanyat d’alguns missioners claretians i també d’un petita representació de la família i de l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, d’acord amb la situació sanitària del moment i preveient un aforament limitat.
“Els seus 52 anys al Brasil expliquen la història d’un missioner profètic conformat pel seu carisma missioner claretià i l’esperit del segon Concili Vaticà”, ha dit el provincial de Sant Pau en l’homilia. Una trajectòria vital que no ha estat exempta de dificultats. A l’interrogant de molts quan preguntaven a Casaldàliga “com t’ho fas per mantenir el coratge i la utopia?”, el pare Ricard ha recordat la resposta que ell mateix els donava: “M’aguanta la meva fe en Déu Pare-Mare viscut i manifestat per Jesucrist, que ens fa germans i germanes; una fe que manté la meva esperança, sovint una esperança contra tota esperança”.
Causes fonamentades en l’evangeli
L’Eucaristia s’ha celebrat un 8 de setembre. En la diada de la Mare de Déu de setembre de l’any 1945 Casaldàliga va fer els vots com a religiós en la congregació fundada per sant Antoni Maria Claret. Costa-Jussà ha agraït “el do i vida d’en Pere” en el dia en què fa 75 anys de la primera professió de Casaldàliga com a claretià i un mes després de la seva mort a Batatais, al Brasil. “Un itinerari personal i de fe, unit als claretians i format d’arrel pel carisma missioner claretià, i que ell va viure i saber manifestar en el seu servei eclesial de pastor a São Félix do Araguaia”.
El pare provincial l’ha descrit com a “persona d’esperança”. Ha recordat que “les seves causes, fonamentades des de l’evangeli, han estat arrelades en el quotidià i, al mateix temps, universals, compromeses i comprometedores”. Sabadell, Barcelona, Guinea, Barbastre, Madrid fins al Brasil: “Arreu va deixar petjada en el testimoni i compromís social i evangèlic”, ha dit en el repàs de l’acció pastoral del bisbe Pere. Del temps a la prelatura de São Félix, Costa-Jussà ha subratllat les “iniciatives en favor dels pobles indígenes, defensa de la terra, construcció de l’església dels pobres, diàleg ecumènic i intercultural”. I les ha descrit com “una gran aportació a l’església brasilera i universal”.
El claretià Joan Soler, president de l’Associació Araguaia, ha explicat alguns dels símbols que evoquen la presència del bisbe Casaldàliga, situats al peu de l’altar: un pot de llet que recorda la seva casa natal a Balsareny, un rem karajà i un barret de camperol, un flascó amb terra vermella, una caixa d’artesania nicaragüenca: “Que ressonin en la nostra celebració la paraula i la vida d’en Pere”, ha dit Soler en la benvinguda a la celebració.
En la missa s’han llegit alguns poemes i cantat fragments de la “Missa da terra-sem-males” que va escriure Casaldàliga. El delegat dels claretians a Catalunya, Màxim Muñoz, ha recordat en tancar la celebració la segona visita “ad limina” de Casaldàliga a Roma, fa 25 anys. I ho ha fet amb el poema que el bisbe Pere, inspirat en la imatge d’un mural de Cerezo Barredo i dedicat a dedicat a Maria de Pentecosta: “S’ha emmarcat a la Creu tot el misteri / d’aquell gran Amor que ens allibera”, va escriure Casaldàliga en els versos inicials.
A través de l’emissió de l’Eucaristia, que també s’ha pogut seguir per Ràdio Estel, s’ha proposat unir-se virtualment en la pregària en aquesta celebració. Podeu recuperar el llibret de la celebració aquí.