Vés al contingut

(Claretians) Sant Maurici, patró dels tintorers és el nou llibre que ha publicat l’Editorial Claret. El professor jubilat de religió i diaca Lluís Cortada és l’autor d’aquest llibre dedicat a la memòria històrica del beat de Castelló d’Empúries.

Cortada ha dedicat el seu temps lliure a fer la recerca històrica sobre Maurici Proheta. Es tracta d’un encàrrec fet pel rector de la parròquia de Santa Maria de Castelló d’Empúries, Narcís Costabella. Per a la recerca, l’autor ha buscat en llibres de Castelló d’Empúries i en moltes d’altres fonts com arxius, museus i biblioteques. Tot per trobar dades concretes que permetessin recrear alguns moments històrics dels anys de la vida del beat i dels posteriors. L’historiador i castelloní Miquel Pujol ha col·laborat en la investigació.

L’autor contextualitza la biografia del beat i el seguiment del seu culte a través del món de la menestralia i les seves relacions amb la jerarquia eclesiàstica i els diferents poders de cada moment. Cortada identifica les dificultats que els menestrals tintorers van tenir per entendre i mantenir el culte al seu sant patró a Barcelona i a Girona a través dels segles.

“Els tintorers de Barcelona el van nomenar inicialment copatró de la seva cofraria, fins que al segle XVII ja el van tenir com a únic patró”. És un dels relats de l’autor que explica els motius que van portar a Proheta a ser considerat sant abans de la seva mort l’any 1946.

Moments de la vida i el culte al beat Maurici

Al llibre també s’hi expliciten els canvis en els convents dels agustins de Catalunya i aporta informació sobre els menestrals de Castelló. També sobre la venda i abandó del patrimoni d’aquests menestrals. En el segon capítol, Cortada se centra en els moments de vida del beat. Narra les primeres passes de Maurici com a nen; la seva estada entre els frares de Sant Agustí de Perpinyà; la seva estada a Tolosa; l’ambient de renovació cultural i religiós; la vida a la universitat; entre d’altres.

En el llibre hi ha inclòs un annex que recull l’acte fundacional del Gremi de tintorers de Barcelona, la Fundació i consideració social de la Confraria dels tintorers de París, la jornada d’Alguer de l’octubre de 1514 i la conquesta de Tunis amb dades extretes del quart volum del Manual de Novells de M.Lafunte i Joan Valera.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.