‘Cerveses i certeses’ és el nom que reben les trobades dels joves de la comunitat Cristiana de Sant Pere Claver del Clot per parlar de temes que els preocupen. Cada dos mesos, aproximadament, aquest espai s’obre per compartir experiències, neguits i moments vitals a través d'un testimoni de vida que parla d'un tema concret. “Tot això, ho fem al voltant d’un clima de proximitat perquè els joves se sentin còmodes a poder expressar-se”, explica Lourdes Joseph una de les dinamitzadores i acompanyant espiritual d’aquest grup.
La idea va sorgir d’un curs apostòlic a Loiola amb membres d’entitats Jesuïtes de tota Espanya. “En aquest curs vam fer un taller que explicaven aquesta iniciativa que es fa força pel sud d’Espanya, i ens va semblar una gran proposta”, relata Joseph. A partir d’aquí, Joseph juntament amb l’Elisenda i la Belén, totes tres acompanyants espirituals; van decidir unir a tots els joves de la comunitat del Clot i dur a terme la proposta. “A l’inici hi havia una mica d’incertesa, però ara té molt d’èxit i els joves s’estan sentint molt a gust”, apunta l’acompanyant espiritual del grup. Una de les claus de l’èxit d’aquestes trobades és el trencament de la rutina, enmig del seu dia a dia.
“El moment on els joves exterioritzen i verbalitzen els seus sentiments, és entorn una taula a un bar i molts cops amb una cervesa, i per això rep aquest nom”, expressa l’acompanyant del grup. Des de la Comunitat del Clot creuen que una bona manera de poder plasmar l’evangeli en el dia a dia dels joves és fent aquest estil de trobades: “Ho hem portat cap a la comunitat, perquè creiem que els joves necessiten aquests espais perquè els remogui alguna cosa i puguin expressar-se lliurement els seus negits”.
“Davant l’impacte de la vida, els testimonis expliquen com han portat la seva situació en l'àmbit espiritual”
El grup està format, aproximadament, per uns 25 joves de la comunitat del Clot. La majoria són monitors dels dos esplais de la comunitat, que cursen estudis superiors. També cal dir, que hi ha participat gent que no és de la comunitat, però gràcies al “boca-orella” hi han volgut participar. “Tots els joves tenen la porta oberta per poder trobar un espai de comoditat”, concreta Joseph.
Un dels temes amb més pes d’aquestes trobades són la presència dels testimonis de vida. “Davant l’impacte de la vida, els testimonis expliquen com han portat la seva situació en l'àmbit espiritual”, detalla Joseph. Les temàtiques han estat molt variades des del suïcidi, a l’art, passant per les addiccions i accidents que canvien vides. Tots els testimonis tenen un punt comú on parlen de com la seva espiritualitat i la fe els ha ajudat a seguir avançant en el seu dia a dia.
Un espai on relacionar l’evangeli amb el seu dia a dia
L’Evangeli hi és present en aquestes trobades, en els testimonis i en les paraules de les acompanyants. Durant l’última sessió, feta el divendres 27 de setembre, van convidar l’actor Roger Pera per parlar d’addiccions: “El Roger va compartir que gràcies a Déu va poder superar un dels moments més complicats de la seva addicció”. A partir d’aquestes reflexions, segons Lourdes Joseph, els joves se senten còmodes per poder relacionar l’evangeli en el seu dia a dia. “Actualment, ens hem trobat que els joves es veuen lluny de l’evangeli, però si els hi fas una bona lectura i ho portes a la realitat els hi crida l’atenció”, destaca Joseph.
I és que cada cop més joves estan interessats a participar en aquestes sessions: “Els joves ens demanen més trobades, els serveix per pensar en el seu dia a dia”. Les sessions no duren més d'una hora i mitja per tal que el jove pugui estar dins tota l’estona: “Actualment, és impossible estar-se atent més de dues hores en una mateixa cosa, per això som molt estrictes amb els tempos de la trobada”. Comencen amb una introducció sobre el tema on es relaciona amb l’evangeli, després s’escolta l’experiència de fe del testimoni, es deixa un espai curt per compartir i finalment es tanca la sessió amb una cançó o text amb relació a la temàtica. “Moltes vegades els joves s’emporten la reflexió per a casa, i a l’inici de la següent sessió comentem els neguits que els hi havien sorgit”, expressa Joseph.
Des de la Comunitat del Clot tenen clara la importància d’aquestes sessions: “Tenim moltes ganes de seguir amb aquesta tasca, els joves estan contents i veiem com ho aprofiten”. A través de diferents testimonis, molts joves s’han sentit reflectits i, com diu la Lourdes, “també volen fer un pas endavant a la seva vida”. “Espais com aquests ajuden a actualitzar la mirada de l’església, i això és necessari”, afegeix Joseph.