Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
Nom
catedral-barcelona-vitralls-terrats-00
Galeria d'imatges

La Catedral de Barcelona ha inaugurat aquest dimecres unes importants obres de restauració dels vitralls i els terrats -recuperant la llum original del temple-, així com el nou arxiu digital. Aquestes intervencions, a més d'enriquir l'experiència dels visitants i facilitar l'accés a la documentació històrica, contribueixen a la conservació de l'edifici i el seu patrimoni artístic.

El conjunt de vitralls de la Catedral de Barcelona és el més gran i ben conservat dels segles XIV i XV de Catalunya. Amb el pas del temps i la pol·lució, la restauració dels vitralls del deambulatori, que són els més antics, era imprescindible. Una dotzena de vitralls que fan un total de 230 m2 s’han desmuntat, reparat, refet i reforçat per retornar-los la seva esplendor original.

Els terrats esdevenen ara un nou mirador de Barcelona que ofereix una visió panoràmica de 360º des del cor del barri gòtic. Les obres, que han afectat 2.002 m² de rajola, han inclòs la impermeabilització i sanejament per evitar afectacions al sostre del claustre i l’església. A banda d'aquestes tasques també s’ha recuperat el paviment original i s’han millorat els accessos amb noves escales i baranes, així com modernitzant l’ascensor.

Més de 900 documents disponibles en línia

El nou arxiu digital de la Catedral permet l'accés lliure als documents més Antics de l'Arxiu Capitular. Amb aquesta plataforma s'han digitalitzat 933  documents -que suposen un total de 179.791 pàgines- que des d'avui estan disponibles per ser consultats en línia. 

Les intervencions han estat possibles gràcies al govern espanyol, que hi ha aportat 1.075.995 euros provinents del finançament de l'1,5% cultural del MITMA; el fons FEDER, amb 637.764, i l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) de la Generalitat de Catalunya, amb 221.104. El cost d'execució de les intervencions ha estat de 2.562.326 euros. 

@catreligio 🔴 La Catedral de Barcelona ha inaugurat aquest dimecres unes importants obres de restauració dels vitralls i els terrats, així com el nou arxiu digital 🖥️ Aquestes intervencions, a més d'enriquir l'experiència dels visitants i facilitar l'accés a la documentació històrica, contribueixen a la conservació de l'edifici i el seu patrimoni artístic 📲 Llegeix la notícia sencera al portal de Catalunya Religió #catedralbarcelona #vitralls #terrats #barcelona #curiositats #estiktocat #pertu #fyp #catalunya ♬ Stories 2 - Danilo Stankovic

En la inauguració hi han participat Óscar Puente, ministre de Transports i Mobilitat Sostenible; David Lucas, secretari d'Estat d'Habitatge i Agenda urbana, Laura Vilagrà, vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya; Joan Josep Omella, cardenal arquebisbe de Barcelona; i Santiago Bueno, degà del capítol de la catedral de Barcelona; entre altres autoritats i els responsables tècnics de les obres. 

A l'inici de la inauguració, l'arquebisbe de Barcelona ha estat l'encarregat de donar la benvinguda a les autoritats i als assistents a l'acte. Omella ha dedicat unes paraules d'agraïment als canonges de la catedral, a l'Administració Central i a l'Administració Catalana, i a l'Església.  

Joan josep Omella: "Aquesta unió d'institucions permet que les coses es facin bé i que se salvi el patrimoni"

Laura Vilagrà, vicepresidenta del Govern de la Generalitat, ha emfatitzat la doble simbologia de l'espai tot parlant de l'interès historicoartístic de l'edifici i la seva significació emblemàtica per la ciutat; a mérs del seu vessant espiritual estretament relacionat amb els valors de tolerància, acollida i diàleg interreligiós. "Hi ha catalanitat en cuidar el patrimoni fent-lo conviure en el present" ha afirmat Vilagrà, que també s'ha sumat a l'agraïment al capítol de la catedral i a la col·laboració amb l'Estat.

laura vilagrà: "Preservem el poble si preservem el patrimoni històric" 

El secretari d'Estat d'Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, ha remarcat la importància d'iniciatives com l'1,5% cultural del MITMA que ha permès dur a terme les tasques de restauració de la Catedral. Segons el secretari d'estat, actualment més d'un miler de projectes s'han pogut finançar gràcies a aquesta iniciativa, i ha afegit que molts països de la Unió Europea estan interessats a implementar mesures d'aquest tipus en els seus models de finançament cultural. 

Óscar Puente, ministre de Transports i Mobilitat Sostenible del govern espanyol, a banda d'agrair la col·laboració entre l'Església, l'Estat i el govern català, ha aprofitat l'ocasió per reflexionar sobre el transport i les importants xarxes de comunicació que ha tingut històricament Barcelona, tot servint-se del cadiram del cor de la Catedral per poder exemplificar aquesta importància: "el cadiram del cor va ser fet al segle XIV amb fusta provinent de les repúbliques bàltiques. La fusta va ser comprada a la ciutat de bruixes i avui dia encara el podem contemplar a Barcelona, tot gràcies a les xarxes de transport". El ministre ha recordat que avui en dia Barcelona continua essent un referent pel que fa al transport i a les xarxes de mobilitat. 

Finalment, el degà de la catedral, Santiago Bueno, ha clos la inauguració amb unes paraules d'agraïment en nom de tota l'Església de Barcelona. Seguidament, les autoritats han pujat als terrats de la catedral on s'ha descobert una placa commemorativa de la inauguració. 

La Catedral de Barcelona durant el 2023

La Catedral de Barcelona el 2023 va acollir 1,8 milions de persones, de les quals 747.000 visitants de visita cultural turística. Les tasques que s’han fet durant dos anys són un pas més per posar el temple al dia. Ja s’estan executant noves obres de restauració per garantir la seva conservació per a les futures generacions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.