(Glòria Barrete –CR) Concretar la missió pròpia allà on ens necessitin i ser signes de comunió allà on som. Aquest podria ser el lema de la congregació de les Germanes Carmelites Missioneres ja que les podem trobar treballant a Migra Studium dels Jesuïtes, a les facultats universitàries, fent voluntariat a Pueblos Unidos, donant classes a les escoles o teixint roba per a les missions. I és que les Germanes Carmelites Missioneres, fundades per Francesc Palau l’any 1860 a Menorca, estan atentes a les necessitats actuals per poder donar-hi resposta. És en aquest context d’atenció i concreció que el passat mes d’abril van celebrar el Capítol Provincial de la província Mater Carmeli Europa a la qual pertany Catalunya. Un capítol que va establir les línies de treball per als propers tres anys.
Les línies de treball establertes pel capítol provincial del mes d’abril responen, afirma Marta Peiró, germana carmelita missionera i consellera provincial, a la línia marc establerta tres anys abans pel Capítol General de com ser avui més presents a la perifèria. Quines són les perifèries avui? Peiró reconeix que les perifèries d’avui són “la increença, la recerca de sentit, la vulnerabilitat de les famílies, i la deshumanització”. Les línies de partida eren aquestes, i el capítol provincial les ha concretat en cinc objectius de treball.
El primer objectiu com a província és reforçar el carisma propi. “Cal donar a conèixer el nostre carisma i seguir sent signes de comunió dins l’Església”, afirma Peiró. Se li suma el segon objectiu de treball, el de fomentar unions de fraternitat. Peiró reconeix que volen que les seves comunitats treballin el sentit de pertinença, reforçant l’acollida i el sentit de missió, i treballant “per crear comunitats obertes al món i a la realitat més propera”. Això implica, explica, “detectar quines són les necessitats actuals i intentar donar-hi resposta”.
La congregació de les Germanes Missioneres Carmelites compta avui amb 1300 germanes presents a 39 països en els cinc continents. La província Mater Carmeli Europa, creada l’any 2009, engloba sis països, Espanya, Portugal, França, Polònia, Itàlia i Romania. Compta amb 404 germanes i 54 comunitats. “L’esperit missioner és palpable a la nostra congregació”, reconeix Peiró. A Barcelona, per exemple, on la congregació té obres i centres propis, és normal tenir germanes treballant a centres d’altres congregacions i institucions. “Es tracta de saber concretar la missió allà on ens necessitin”.
El tercer objectiu de treball correspon a fomentar la missió compartida. I no fer-ho per manca de germanes, matisa Peiró, sinó “amb l’anhel de compartir missió i vida amb els laics”. La quarta línia de treball passa per impulsar la pastoral juvenil vocacional, com una proposta positiva de felicitat real. “Davant la increença i manca de sentit que viu la nostra societat, creiem que la nostra opció de vida és exemple de felicitat”. Ho treballen ja de ben petits des de les seves escoles, presentant testimonis de vida de les germanes grans que són exemple avui “de realització personal, com a dones i com a germanes”.
El cinquè objectiu de treball marcat pel capítol provincial és el de redefinir com s’organitza i consolida econòmicament la província. Algunes obres són deficitàries i cal, explica Peiró, “equilibrar per seguir recolzant missions que responguin a la realitat”.
Les Germanes Carmelites Missioneres a Catalunya tenen presència a Barcelona, al barri de Sants; a Gràcia on es troba la casa mare, l’escola Sant Josep i la infermeria provincial; al barri de Vallcarca i Penitents, on tenen la comunitat de Vallpark i la residència d’avis Solarium, que s’inaugura a finals de juliol; i al carrer Immaculada, on hi ha el centre d’espiritualitat Francesc Palau. Tenen també presència al Prat de Llobregat, a Terrassa, a Badalona, i a Lleida. A Balears són presents a Eivissa i a Menorca.
El nou Govern Provincial està format per les germanes Cecilia Andrés Fernández, Superiora Provincial, Marta Peiró Rosell, Gemma Martín Martín, Rosalía Fernández de Soto i Zofia Wojnarowska, conselleres, Sylveria Madtha, ecònoma, i Ma. Victòria Alonso Domínguez, secretària.