Vés al contingut

(Fundació Joan Maragall) El doctor en filosofia i professor de la Facultat de Filosofia de Catalunya (URL) Carles Llinàs ha estat guardonat amb el XXIII Premi Joan Maragall, que atorga la Fundació Joan Maragall (FJM) a una obra d’assaig o d’investigació sobre cristianisme i cultura. El títol de l’obra guanyadora és Escatologia, modernitat, escepticisme. El pensament d’Odo Marquard, en la que es presenta aquest autor, sobretot la dimensió teologicopolítica de la seva obra.

La dotació del Premi Joan Maragall és de 6.000 €. El veredicte del jurat es fa públic durant la celebració de la 62a. edició de la Nit de Santa Llúcia, la tradicional Festa de les Lletres Catalanes, organitzada per Òmnium Cultural, que se celebra aquest divendres al Teatre Tarragona, de la capital del Tarragonès. L’espectacle d’enguany, presentat per l'actriu i poetessa Estel Solè i amb guió del dramaturg d'Albert Mestres, estarà basat en l'imaginari col·lectiu català.

L’obra Escatologia, modernitat, escepticisme. El pensament d'Odo Marquard intenta, com a primer objectiu, fer una presentació sistemàtica del pensament d’un autor encara força desconegut: Odo Marquard. Aquesta presentació, per la seva banda, es duu a terme amb el segon objectiu de tractar d’entendre, sobretot, “la dimensió "teologicopolítica" –teologicopolítica, a més a més, antiescatològica i politeista– de la seva obra, no pel gust del sistema en si”, afirma Carles Llinàs. “Per aquest motiu, el llibre se centra en els tres grans "harmònics" del títol i es divideix en tres parts: una d’introductòria sobre la vida i l’obra de Marquard, que es tanca amb la consideració de la definició marquardiana de la modernitat com l’època de les neutralitzacions de tot sentit emfàtic; una segona sobre l’escatologia judeocristiana i la moderna filosofia de la història com els llocs o els motius bàsics d’aquelles presumptes neutralitzacions de tot èmfasi; i una tercera sobre els "principis" ontològics (escepticisme), teològics (politeistes) i polítics (elogi de la civilitat burgesa) que regeixen la peculiar reconstrucció històrica marquardiana de la modernitat”, explica el guanyador del Premi Joan Maragall 2012. El conjunt toca, a partir de les brillants intuïcions de Marquard, alguns aspectes fonamentals de l’actual circumstància cultural i intel·lectual (filosòfica, religiosa, política), i es tanca amb unes conclusions que estableixen connexions generals i que avaluen críticament alguns dels aspectes del pensament de l’autor presentat.

Carles Llinàs i Puente (Barcelona, 1963) és doctor en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una tesi sobre Ramon Llull (Ars Angelica. La gnoseologia de Ramon Llull) que va guanyar el Premi Joaquim Carreras i Artau de l’Institut d'Estudis Catalans, l'any 1996, i que es va publicar en les col·leccions d’aquesta mateixa institució l’any 2000. El Dr. Llinàs és professor a la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull des del curs 1992-1993, centre del qual n’ha estat vicedegà diverses vegades. Actualment, és catedràtic de la URL i professor extraordinari de la Facultat Eclesiàstica de Filosofia de Catalunya. La seva docència a la Facultat -com en d’altres centres de la URL- s’estén a assignatures força diverses: lògica, filosofia política, pensament contemporani. És membre del Grup de Recerca “Filosofia i Cultura” de la Facultat de Filosofia de la URL. Ha dirigit i dirigeix diverses tesis doctorals, i les seves principals publicacions han tingut per objecte l’obra i el pensament de Ramon Llull, alguns aspectes de la lògica matemàtica i diversos autors contemporanis, amb especial atenció al pensament teològic i polític alemany dels segles XIX i XX. També s’ha ocupat d’alguns pensadors religiosos russos d’aquesta mateixa època, sobretot Vladímir S. Soloviov.

El jurat del XXIII Premi Joan Maragall ha estat presidit per Pere Lluís Font i format per Narcís Comadira, David Jou, Ramon Pla i Arxé, i Carles Torner. La dotació del premi és de sis mil euros i l’obra guanyadora serà publicada a la col·lecció Cristianisme i cultura (Ed. Cruïlla).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.