Vés al contingut
Autories
Inauguració Llar Montserrat
Fotografia: Càritas Sant Feliu

El passat divendres, Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat (CDSF) i Càritas Interparroquial de Vilafranca del Penedès van inaugurar la Llar Montserrat, un nou espai d'acollida destinat a persones i famílies en situació d'exclusió social i residencial. L'acte comptarà amb la presència de l'alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, i del president de Càritas Diocesana i administrador apostòlic del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat,  Agustí Cortés

La Llar Montserrat s'ha creat gràcies a la cessió de tres habitatges per part de les parròquies locals per un període de 30 anys, amb l'objectiu de proporcionar un espai segur i digne a aquelles persones que es troben en situació de precarietat residencial. Aquest projecte s’emmarca dins d’una reforma integral de l’edifici, que va començar el 2023 i que es preveu finalitzar el 2025, dividida en dues fases:

  • Infraestructura: Obres per adequar la planta baixa com a espai de treball i atenció per a l’acollida de persones ateses per Càritas i per al desenvolupament de projectes socials.

 

  • Equipament: Rehabilitació dels habitatges, incloent-hi millores per a l’eficiència energètica i l’equipament de les zones comunes.

Amb aquesta iniciativa, Càritas podrà ampliar la seva capacitat d'acollida a la comarca, passant de 8 a 12 places, amb un total de tres habitatges: un pis compartit i dos pisos socials. Aquest recurs serà el primer d’aquestes característiques a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf, i estarà destinat principalment a dones soles i mares amb fills. A més de l’allotjament, el projecte inclourà un seguiment personalitzat per part de l’equip social de Càritas, així com plans d’acompanyament laboral i suport psicològic, si cal.

Durant l'acte, Ramon Carbonell, director de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat, va intervenir per introduir el lema de la campanya de les persones sense llar, Caminem junts. Carbonell va subratllar la necessitat d’abordar el problema de l’habitatge des d’una perspectiva integral, destacant que “no es tracta només de proporcionar un sostre, sinó de fer front a la desigualtat que genera exclusió”. També va posar en relleu la importància del treball conjunt entre Càritas, la comunitat cristiana i les administracions públiques. En aquest sentit, va assenyalar que la Llar Montserrat és un exemple d’aquest treball col·laboratiu, fet possible gràcies a la confiança dipositada per les parròquies de Vilafranca del Penedès i al suport de l’ajuntament.

Francisco Romero, alcalde de Vilafranca del Penedès, va voler subratllar el compromís de l’ajuntament per treballar a aportar solucions per la realitat actual i la situació de dificultat d’accés a un habitatge digne.

Finalment, l’administrador Apostòlic de Sant Feliu de Llobregat, el bisbe Agustí Cortés va beneir els nous espais, que com ell mateix va destacar, acolliran persones, amb històries de vida particular, que en si soles donen sentit a la feina del dia a dia de Càritas.

Llar Montserrat: resposta a una necessitat urgent d’habitatge digne

Segons l’informe FOESSA sobre exclusió i desenvolupament social a Catalunya, un 16,6% de la població catalana en situació d’exclusió social viu en condicions d'habitatge insegures, i un 41,5% en habitatges inadequats. La situació afecta especialment els col·lectius més vulnerables, que es troben al llindar d'una crisi d’emergència residencial. Amb la Llar Montserrat, Càritas diocesana de Sant Feliu de Llobregat reitera el seu compromís amb la comunitat, destinant un 20% del seu pressupost a programes d’habitatge.

Per fer realitat aquest projecte, Càritas compta amb la col·laboració de l'administració pública i del sector privat.

Aquest projecte reafirma la tasca social que Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat i Càritas Interparroquial de Vilafranca duen a terme per oferir suport i esperança a les persones que més ho necessiten, promovent la seva inclusió i estabilitat social.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.