(Càritas Girona) Ja són més de cent les persones que, en el què portem d’any, s'han beneficiat del Projecte d'Horts Socials que gestiona Càritas Diocesana de Girona en coordinació amb els ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols, Platja d'Aro i Palafrugell. El fet de treballar en xarxa amb altres serveis i agents locals de la comarca, fa que els horts alhora siguin espais oberts a la participació de la resta de la ciutadania. En previsió pel 2016, s'està treballant per avançar en el desenvolupament del projecte a les poblacions de La Bisbal de l'Empordà i Calonge, en aquests moments en fase molt inicial.
El Projecte d'Horts Socials a la comarca del Baix Empordà neix sota el paraigua del Programa Salut i Crisi de Dipsalut, fruit del treball conjunt i enxarxa't entre administració pública i Càritas Girona per donar cobertura a la necessitat, cada vegada més creixent, de desenvolupar projectes de dinamització comunitària. L'objectiu és promoure tant el benestar emocional com un estil de vida saludable mitjançant l'ocupabilitat de la vida diària de les persones, tenint en especial consideració aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat social.
Salut, medi ambient i cohesió social
Els horts socials són espais compartits per diverses persones on es practica l’horticultura ecològica, en els quals els participants poden disposar d’una parcel·la i produir aliments per a l’autoconsum. Se'ls ofereix capacitació i assessorament tècnic en agricultura ecològica, i es treballen aspectes relacionats amb l’educació ambiental i l’educació per a la salut.
Es realitza un acompanyament individualitzat, partint de les necessitats i capacitats de cada persona per treballar habilitats socials i competencies transversals, i una dinamització grupal partint d’una metodologia participativa que fomenta l’apoderament del propi grup. També es recolzen aquelles accions pensades per a la dinamització social del projecte (organització dels hortolans, jornades lúdiques, accions amb membres d’altres experiències d’horts socials, etc.).
Els horts són espais que reflecteixen la diversitat de cada municipi, esdevenint punts de trobada de persones molt diverses, on es persegueix fomentar la cooperació entre elles. En aquesta línia, es treballa per la generació de dinàmiques d’intercanvi de coneixement i per la creació de xarxes socials, fet molt valorat pels propis participants.
Les entitats implicades constaten com el fet de formar part dels horts socials aporta una sèrie de beneficis físics i emocionals molt recomanables per a la millora de la salut dels participants, com la mobilitat, la socialització o la il·lusió, i permet millorar una sèrie d’habilitats socials, com són la comunicació, la col·laboració o el compromís.