Vés al contingut

(Jordi Llisterri – CR) Projecte Paidós. Aquest és nom d’un nou programa de Càritas Diocesana de Barcelona per a l’atenció integral i integrada de la pobresa infantil. Les principals innovacions que ofereix aquest programa és afrontar la pobresa hereditària –la que es transmet de pares a fills- des de tots els fronts, el treball en xarxa amb diverses entitats públiques i privades, i l’avaluació reglada dels resultat obtinguts. És un pas més en l’atenció social que realitza Càritas, sense abandonar la resposta a les urgències immediates que genera la crisi.

Paidós s’ha presentat aquest matí amb un roda de premsa en la que hi ha assistit el conseller de Benestar Social, els alcaldes dels tres ajuntaments que acolliran els primers centres pilot del projecte (Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià del Besòs) i els directors de les sis entitats privades que participen en el projecte.

“Quina gran estimació hi ha avui aquí”. Així ha definit Sebastià Taltavull l’acte de signatura del conveni que formalitza el projecte. El bisbe auxiliar de Barcelona presidia l’acte en nom del cardenal Martínez Sistach que no hi ha pogut assistir per un viatge imprevist a Roma. Taltavull ha remarcat que tot el treball que promou Càritas respon al missatge de l’Església de que “la dignitat de la persona és el primer de tot” i ha reivindicat una economia al servei de la persona”.

El director de Càritas, Jordi Roglà, ha presentat el projecte com una prova “que vol demostrar que la eradicació de la pobresa hereditària és factible” i neix de la constatació que la pobresa infantil és un dels problemes que ha crescut més els darrers anys. El nombre d’infants atesos per Càritas han passat a ser el 17% dels usuaris a el 24% actual.

El projecte, que ha presentat la seva responsable Carme Trilla, preveu quatre centres pilot. Paidós destaca per la coordinació plena amb els serveis social públics i el treball en xarxa amb les sis entitats privades que hi col·laboren. A més del finançament de l’Obra Social “la Caixa”, en aspectes com l’avaluació de resultats es comptarà amb el suport dels centres universitaris de la Fundació Blanquerna i de la consultoria Deloitte. Establir indicadors d’èxit que permetin valorar la intervenció social realitzada és un dels objectius rellevants del projecte. En les tasques de reinserció es comptarà amb l’experiència de la Fundació Formació i Treball i de Suara Cooperativa o de les activitats de la Fundació Pere Tarrés.

En les intervencions dels directors d’aquestes entitats, Jaume Lanaspa de l’Obra Social “la Caixa” ha remarcat que “la pobresa no és una maledicció bíblica” i que “no ho arreglen els mercats”. Des de la Fundació Blanquerna, Andreu Ibarz, ha parlat de la necessitat de crear nous models de lluita contra l’exclusió i “d’estendre la sensibilitat del projecte als universitaris”. La resta d’intervencions, com la de Josep Oriol Pujol de la Fundació Pere Tarrés, han destacat la perspectiva global de la iniciativa: “un petit somni en el món de la intervenció social”.

Els alcaldes Xavier Trias, Núria Marín i Jesús María Cangas, han coincidit en la importància que les administracions públiques continuïn enfortir polítiques social que garanteixin les oportunitats a tothom i la cohesió social. El Conseller Josep Lluís Cleries ha situat el projecte “en la línia del que cal fer ara”.

El primer centre pilot s’obrirà aquest mes a Barcelona al barri de la Barceloneta, i el proper a Nou Barris. En conjunt es preveu que es puguin atendre unes 200 famílies per poder avaluar i estendre després el servei.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.