(Càritas Diocesana de Barcelona) Les Càritas parroquials, arxiprestals i Diocesana de Barcelona han atès, aquest 2013, 276.595 persones, nombre que equivaldria als aforaments de dos camps de futbol del Barça i dos del camp de l’Espanyol. Són xifres colpidores que desencadenen en milers d’històries de patiment. Desglossades, la Càritas de les diòcesis Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa va atendre 65.668 persones i les Caritas parroquials i arxiprestals 210.927. Moltes d’elles, un 48%, són nascudes a l’Estat espanyol, el doble del percentatge del 2007.
10 anys de direcció de Jordi Roglá
Durant la celebració de la roda de premsa, el cardenal-arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha anunciat que Jordi Roglá finalitzarà, aquest 22 de juny, la seva etapa com a director de Càritas Diocesana de Barcelona. Jordi Roglá havia demanat finalitzar aquesta etapa com a director en la festivitat del diumenge de Corpus Christi, data emblemàtica per Càritas. El cardenal ha agraït efusivament a Roglá “el seu servei generós, eficient, fraternal i eclesial”, referint-se als 10 anys que ha estat al capdavant de la direcció de Càritas, i ha afegit: “Gràcies Jordi per aquest servei, aquí tens casa teva, sempre”. Interinament exercirà les funcions de director l’actual delegat diocesà de Càritas, Salvador Bacardit, fins el nomenament d’una nova direcció.
El doble de persones ateses que el 2007
Les dades Càritas del 2013 mostren com la pobresa esdevé més extensa, intensa, crònica i profunda. La pobresa és cada vegada més extensa ja que el 2013 es van atendre més del doble de persones que el 2007 a la Càritas Diocesana, quan va començar la crisi. S'han triplicat els serveis d’ajuda a les persones en relació al mateix any, fet que demostra la intensitat de la crisi que colpeja les famílies. D’altra banda, la pobresa es fa crònica: el 72% de les persones que va acompanyà Càritas l’any passat ja les atenine anteriorment i, a més, molts i moltes dels que havien aconseguit sortir-se’n tornen a necessitar ajuda. Ara, a les persones els costa molt més recuperar-se de les situacions de precarietat. A més a més, les realitats de les famílies a les quals s'acompanya demostren la profunditat d’aquesta crisi: el 79% de les persones en edat de treballar ateses per primera vegada estan a l’atur i la majoria, sense cap prestació social.
Infància i ocupació
Uns dels principals perjudicats per la crisi són els infants. En aquest sentit, Carme Trilla, responsable de l’acció social de la diòcesi de Barcelona, ha destacat que “la crisi toca de ple a les famílies amb fills”. Així, dels 5,7 milions d’euros que es van destinar a necessitats bàsiques el 2013, més de dos milions d’euros els hem dedicat a pal·liar la pobresa de la petita infància, ja que aquests nens i nenes creixen en famílies en les quals cada vegada hi ha més atur i on, tot i tenir feina, no s’arriba a final de mes (només treballa amb contracte l’11% de les persones ateses el 2013). Són els considerats “treballadors pobres”. Per tot això, l’ocupació és un dels objectius i s'ha aconseguit inserit 380 persones al mercat laboral a través del programa d’Inserció i Formació Sociolaboral.
Habitatge
L’habitatge, igual que l’ocupació, són peces clau perquè la persona no caigui en l’exclusió. D’aquí que també s'esmercin esforços perquè tothom pugui comptar amb un sostre digne. Un total de 4.600 persones dormen sota un sostre al llarg de l’any gràcies al suport de Càritas, que també ha permès que 1.700 persones puguin mantenir els subministraments i que s’hagin evitat 600 desnonaments (des que va obrir el Servei de Mediació en Habitatge, el setembre de 2011). En aquest sentit, Jordi Roglá ha subratllat que “un sostre no és suficient; l’important és la llar, que és on les persones poden començar a construir els seus somnis”. Roglá també ha parlat de “la ingent tasca dels mossens i de les parròquies, en l’ajuda a les persones més vulnerables”.