Vés al contingut

Per saber-ne més

(Vatican News) El cardenal Peter KA Turkson, Prefecte del Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral, envia un extens missatge en el context de l'epidèmia causada pel Covid-19. "La família humana té el desafiament de sentir i viure veritablement com una família interconnectada i interdependent. La incidència del Coronavirus ha demostrat aquesta importància mundial", afirma.

El text està dirigit als presidents de les Conferències Episcopals, als bisbes encarregats per a la pastoral de la salut, als agents sociosanitaris i pastorals, a les autoritats civils, als malalts i a les seves famílies, als voluntaris i a totes les persones de bona voluntat. El purpurat exhorta les persones i els Estats a intensificar la solidaritat.

Text complet del missatge:

La Pau a vosaltres!

Estem vivint dies de gran preocupació i creixent inquietud, dies en què la fragilitat humana i la vulnerabilitat de la suposada seguretat en la tècnica es veuen minades a tot el món pel Coronavirus (COVID-19), davant el qual s'estan doblegant totes les activitats més significatives, com l'economia, els negocis, la feina, els viatges, el turisme, l'esport i fins i tot el culte, i el seu contagi també limita en gran mesura la llibertat d'espai i de moviment. El Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral desitja unir-se a la veu de el Sant Pare, renovant així la proximitat de l'Església, en l'animació de la pastoral de la salut, a tots els que pateixen a causa de el contagi de COVID-19, a les víctimes i les seves famílies, així com a tots els treballadors de la salut, compromesos en primera línia, que posen tota la seva energia en l'atenció i l'alleujament dels afectats.

Pensant particularment en els països més afectats pel contagi ens unim, recordant en les nostres oracions, a la tasca de les autoritats civils, els voluntaris i els que s'han compromès a aturar el contagi, a evitar el risc per a la salut pública i frenar el creixent temor que aquesta epidèmia desenfrenada està generant. També encoratgem a les estructures i organitzacions sanitàries laiques i catòliques, nacionals i internacionals, a que segueixin oferint sinèrgicament l'assistència necessària a les persones i poblacions, així com a posar en pràctica tots els esforços indispensables per trobar una solució a la nova epidèmia, segons les indicacions de l'OMS i de les autoritats polítiques nacionals i locals.

En aquesta circumstància, tant el Sant Pare com diversos caps d'Estat es van mostrar solidaris amb els països més afectats, donant productes mèdics i sanitaris i ajuda financera. Esperem que tots puguin continuar aquesta tasca de suport, perquè davant d'una emergència d'aquest tipus moltes nacions, especialment les que tenen sistemes de salut febles, es veuran aclaparades pels efectes del virus i no podran fer front a les demandes d'atenció i proximitat a les seves nacions. Aquest moment de gran necessitat pot ser, esperem, un bon moment per enfortir la solidaritat i la proximitat entre els Estats, l'amistat entre els persones. És el moment de promoure la solidaritat internacional per compartir instruments i recursos.

Certament, aquesta incidència de virus, com qualsevol situació d'emergència, evidencia encara més les greus desigualtats que caracteritzen als nostres sistemes socioeconòmics. Són desigualtats en els recursos econòmics, en la utilització dels serveis de salut, així com en el personal qualificat i la investigació científica. Davant d'aquesta gamma de desigualtats, la família humana té el desafiament de sentir i viure veritablement com una família interconnectada i interdependent. La incidència del Coronavirus ha demostrat aquesta importància mundial, ja que inicialment només va afectar un país i després es va propagar a totes les parts de món.

Per a cada persona, creient o no creient, és un temps propici per comprendre el valor de la fraternitat, d'estar units els uns als altres de manera indissoluble; un temps en què, en l'horitzó de la fe, el valor de la solidaritat, que brolla de l'amor que es sacrifica pels altres, "ens ajuda a veure a l'«altre» - persona, poble o Nació - no com un instrument qualsevol [...], sinó com el nostre "semblant", una "ajuda" (cf. Gn 2:18, 20), per a ser fets partícips, com nosaltres, del banquet de la vida, a què tots els homes estan igualment convidats per Déu" (SRS 39: 5). El valor de la solidaritat també necessita ser encarnat. Pensem en el veí de casa, el company d'oficina, en l'amic de l'escola, però sobretot en els metges i infermeres que s'arrisquen a la contaminació i infecció per salvar els contagiats. Aquests treballadors viuen i ens mostren el significat de el misteri de la Pasqua: donació i servei.

Ja el papa Francesc, en el seu Missatge de Quaresma 2020, ens exhorta a contemplar amb cor renovat el misteri de la Pasqua, el misteri de la mort i la resurrecció de Jesús, i a acollir lliure i generosament la seva entrega: el seu patiment fins a la mort com do d'amor per la humanitat. L'abraçada del patiment de Jesús, ens diu el papa Francesc, es converteix en l'abraçada a tota la gent que pateix en el nostre món, incloent a tots els afectats per COVID-19. Ells són avui dia l'expressió de Crist que pateix, i de la mateixa manera que el desafortunat de la paràbola del Bon Samarità, necessiten gestos concrets de proximitat per part de la humanitat. Les persones que pateixen, ja sigui per contagi o d'una altra manera, constitueixen un "laboratori de misericòrdia", ja que la naturalesa multifacètica del patiment requereix diferents formes de misericòrdia i cura.

Al començament d'aquest itinerari quaresmal, per a molts que no tenen alguns signes litúrgics comunitaris com la celebració de l'Eucaristia, estem cridats a un viatge encara més arrelat en el que sosté la vida espiritual: la pregària, el dejuni i la caritat. Que els esforços realitzats per contenir la propagació del Coronavirus s'acompanyin del compromís de cada fidel pel bé més gran: la reconquesta de la vida, la derrota de la por, el triomf de l'esperança. A les comunitats més sofertes els recomanem no viure tot com una privació. Si no podem reunir-nos en les nostres assemblees per viure junts la nostra fe, com solem fer-ho, Déu ens ofereix l'oportunitat de enriquir-nos, per descobrir nous paradigmes i redescobrir la nostra relació personal amb Ell. Jesús ens recorda: “Tu, en canvi, quan preguis, retira't a la teva habitació, tanca la porta i prega al teu Pare que està en el secret, i el teu Pare, que veu el que és amagat, t'ho recompensarà" (Mt, 6.6). Quantes vegades el papa Francesc ens ha convidat a tenir les Escriptures a mà! L'oració és la nostra força, la pregària és el nostre recurs. Heus aquí, doncs, el moment favorable per redescobrir la paternitat de Déu i el nostre ser fills: "Els supliquem en nom de Crist: Deixeu-vos reconciliar amb Déu" (2 Cor 5, 20) diu Sant Pau, i aquest és el missatge per a la Quaresma d'aquest any que el Papa Francesc ens va donar com a regal. Quina providència!

Així que resem a Déu Pare perquè faci créixer la nostra fe, perquè ajudi als malalts a guarir-se i perquè sostingui als treballadors de la salut en la seva missió. Esforcem-nos per evitar l'estigmatització dels afectats: la malaltia no coneix límits ni color de pell; en canvi, parla el mateix idioma. Cultivem la "Saviesa del Cor": que és una "actitud infosa per l'Esperit Sant" en aquells que saben obrir-se a el sofriment dels seus germans i germanes i reconèixer-hi la imatge de Déu. Així, podem afirmar, com Job, "jo era ulls per al cec i peus per al esguerrat" (Jb 29:15). Així podrem servir als que pateixen, acompanyar-los de la millor manera i ser solidaris amb els necessitats sense jutjar-los.

A les autoritats polítiques i econòmiques demanem que no descuidin la justícia social i el suport a l'economia i a la investigació, ara que el virus està creant, lamentablement, una nova "crisi econòmica". Seguirem donant suport per tots els mitjans els esforços dels treballadors de la salut i els centres mèdics en diverses parts de món, especialment a les zones més remotes i difícils, comptant també amb la solidaritat activa de tots.

Demanem a l'Esperit Sant que il·lumini els esforços dels científics, dels treballadors de la salut i dels governants, i confiem totes les poblacions afectades pel contagi a la intercessió de la Mare de Déu, Mare de la humanitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.