Roger Vilaclara –CR Una economia que mata. Això és el capitalisme segons Imanol Zubero, professor de sociologia a la Universitat del País Basc, que ha estat l'encarregat d'inaugurar el curs del centre d'estudis de Cristianisme i Justícia. En la seva conferència ha parlat del capitalisme com una "necronomia": una economia contra la vida.
La conferència inaugural de Cristianisme i Justícia, que ha tingut lloc aquest divendres a l'església de Casp, ha reivindicat la conversa actual del món que es desenvolupa entre benefici i interessos. "Això és un món atroç", ha dit Imanol Zubero.
Zubero ha centrat el seu discurs a definir el capitalisme com "un sistema de vida" i no pas una "economia". Per a ell es tracta d'una "revolució antropològica" que, entre d'altres, arracona "els treballs més necessaris". Ha parlat de feines que estan "a tocar de la vida" i "feines allunyades de la vida". "Tenim una societat mal plantejada perquè valora coses que no tenen tant de valor i menysprea aquelles feines més importants com la dels escombriaires, els cuidadors, els treballadors socials", ha dit. Zubero ha subratllat que el capitalisme "té coses estranyes" com el fet que els treballs més remunerats sovint no generen benestar, sinó malestar.
En aquest sentit, el capitalisme és una manera bàsica de cosificació. "Les realitats materials ja no tenen valor d'ús sinó de canvi", ha dit el conferenciant. "Quan la lògica de mercat entra per la porta, la moral surt per la finestra", ha sentenciat.
Imanol Zubero també ha destacat l'error de representar el capitalisme com una escala. "Això ens fa estar tranquils per la sensació que tothom pot pujar els esglaons dels privilegis", ha explicat Zubero. Però ell creu que es tracta d'una piràmide: "Els de dalt només ens aguantem si tenim una gran base a sota". Per això, el sociòleg ha defensat que el capitalisme "només pot funcionar com una economia de la mort". "El capitalisme és un sistema que extreu més vida, naturalesa i riquesa de la que dona", ha refermat.
El sociòleg també ha parlat de la importància de les dones en l'economia. De fet, el professor assegura que el problema és "tenir una economia que ha tingut pare, Adam Smith, però no mare". Actualment, però hi ha dones que treballen sobre aquests temes per lluitar contra el pensament del seu dia de Smith. L'ecofeminisme és un focus d'això, però tenim un problema per conversar amb aquests discursos: "Som molt patriarcals".
En la mateixa línia del canvi de paradigma, el professor té clar que això exigeix estar preparats per molts "des": Descolonitzar-nos, descapitalitzar-nos, desradicalitzar-nos, entre d'altres. Zubero també ha demanat "sortir de la rotonda infinita sobre els canvis individuals o col·lectius". "Si algú està en una estructura capitalista on pot començar a fer canvis, que ho faci", ha recalcat. El socioleg ha subratllat que on realment la societat es pot autodeterminar és "amb les decisions personals". "Com deixaran les empreses 'de' si tu no deixes 'de' amb les empreses?", s'ha preguntat.
Imanol Zubero també ha donat algunes claus per intentar lluitar contra el capitalisme. Ha parlat de revisar els privilegis i qüestionar "la bona sort bruta" d'haver nascut on hem nascut. "Hem de desconnectar el pilot automàtic de les nostres decisions diàries per no reproduir les estructures de denominació", ha dit. També s'ha referit a la importància d'actuar col·lectivament; reforçar les estructures públiques; i influir col·lectivament amb perspectiva de canvi estructural. "Crec sincerament que hem de ser obertament anticolonials i antipatriarcals perquè el capitalisme mata i no és acceptable", ha dit. "Hem de posar la vida al centre", ha conclòs.
Després de Zubero, ha estat el torn de persones properes a l'equip de Cristianisme i Justícia. Inma Naranjo, economista i administradora provincial de l'orde de la Companyia de Maria, ha remarcat la importància de la doctrina social de l'Església per donar eines per ser crítics davant les situacions actuals. Naranjo ha recordat que el Papa ja va utilitzar el terme de "l'economia que mata" el 2013 amb Evangeliuii Gaudium. Una exhortació en la qual especificava que economitzar significa "cuidar la casa comuna". Per fer-ho, "hem de tenir els ulls entrenats i aprendre a mirar amb els ulls d'aquells qui estan exclosos".
Per la seva banda, Miriam Feu, responsable d'anàlisi social i incidència de Càritas Diocesana de Barcelona, ha recordat que "l'economia que mata afecta amb més força les persones en situacions vulnerables". Finalment, el professor de sociologia d'ESADE David Murillo ha parlat dels valors del capitalisme: l'individualisme, la quantificació o la maximització. "Cal comprometre's amb el canvi i qüestionar-nos els àmbits de la vida", ha recalcat.
Un 3 en 1 en l'acte del centre d'estudis
El director de Cristianisme i Justícia, José Ignacio García, ha iniciat l’acte recordant les tres celebracions que han tingut lloc al centre d’estudis: la lliçó inaugural del curs; l'inici de les quartes Jornades de Justícia; i la primera sessió del curs dels dijous: 'Alternatives a una economia que mata'.
Sobre l'inici de curs, García ha explicat que enguany el centre d'estudis s'ha centrat a millorar i augmentar l'oferta de l'aula virtual. Ha destacat la resposta positiva de l'àrea d'espiritualitat i la continuació dels quaderns de Cristianisme i Justícia.
En el seu discurs inicial, García també ha agraït la tasca dels voluntaris del centre d'estudis i ha recordat la proposta d'oració i dejuni del papa Francesc per tenir presents les guerres del món.
La inauguració de Cristianisme i Justícia ha comptat amb la presència del provincial dels Jesuïtes a Espanya, Enric Puiggròs; el delegat del provincial a Catalunya, Pau Vidal; el director d’Afers Religiosos, Carles Armengol; i el vicepresident de la Taula del tercer Sector de Catalunya, Jesús Delgado.