La Torre Mossèn Tor de Campdevànol, una joia modernista del Ripollès que enguany compleix cent anys, s’ha convertit aquest Nadal en l’escenari d’una de les exposicions de pessebres més destacades de Catalunya. La mostra, que reuneix més de 100 pessebres i diorames de diferents artistes del territori, inclou obres de grans dimensions i amb un nivell de detall excepcional. Evelí Adam, president de l’Associació Cultura i Compromís i impulsor de la restauració de la torre, destaca que és una de les seleccions més acurades dels últims anys, resultat de dos anys de treball per reunir els “millors” pessebristes del país.
“Han vingut de llocs com Manresa, Artés, Sabadell i Tavèrnoles, i s’han passat jornades senceres treballant durant cinc setmanes per arribar a aquest nivell de qualitat. Tot està fet a mà, des de les parets de pedra fins als detalls més petits”, explica Adam. La Federació Catalana de Pessebrisme ha reconegut l’exposició com una de les millors per la seva qualitat artística i l’esforç de creació. Adam també subratlla la importància de reivindicar el pessebrisme com a patrimoni cultural i es lamenta que falti relleu generacional per assegurar-ne la continuïtat: “És patrimoni, és talent i és imaginació, però costa molt mantenir-ho viu si no s’involucra la gent jove”.
Un dels pessebres que més emoció desperta és el de Jaume Tarré, un manyà local apassionat d’aquesta tradició, que va morir el 2016 després de dedicar més de 70 anys al pessebrisme. El seu pessebre, que inclou figures en moviment i escenes tradicionals com una fleca, una rentadora al riu i la reproducció de l’església de Campdevànol, ha estat restaurat i muntat pel seu fill Josep Tarré i el seu nét Jordi Tarré com a homenatge. “És un orgull que la gent pugui tornar a veure’l i recordar el meu pare. Ell treballava durant tot l’any aprofitant tot tipus de materials per crear mecanismes de moviment, com motors de joguines o rentadores”, explica Josep Tarré.
A més de la mostra de pessebres, que recrea escenaris de muntanya, costa i interior amb gran detall, l’exposició es complementa amb una col·lecció de 150 caganers. Per tal de fomentar l’interès entre les noves generacions, enguany s’ha convocat un concurs de pessebres adreçat a infants i famílies. Els participants han de presentar les seves creacions des de casa i seran visitats pels mateixos artistes de la mostra, que els donaran consells sobre tècniques com la perspectiva o l’ús del suro.
La mostra estarà oberta al públic fins al 26 de gener, amb horaris d’11 a 13 h i de 17 a 20 h, inclosos els festius de Nadal. L’entrada té un preu de 5 euros, que es destinaran a col·laborar amb l’organització. “Aquest any és molt especial per la qualitat de les obres i per tot el significat que té celebrar el centenari de la torre”, conclou Evelí Adam.