Maristes El projecte educatiu dels Maristes sobre la prevenció de l'abús sexual 'Trencar el silenci' s'ha redissenyat per fer-la "més amigable i accessible". Revisada per l'Equip de Protecció a la Infància, la campanya presenta una nova imatge, més amigable i clara, i un missatge centrat a transmetre que, en situacions difícils, els alumnes no estan sols i que nosaltres som aquí per ajudar-los.
La campanya tindrà un ampli abast, amb materials com pòsters, vídeos, adhesius o publicacions complementàries. A més a més, compten amb un Canal de drets posat al dia, revisat i més amable, per mitjà del qual qualsevol jove o infant de la Institució pot explicar què li preocupa, què li passa o per què se sent incòmode en relació amb qualsevol situació que tingui a veure amb els seus drets. Una via de comunicació totalment confidencial i que ofereix la possibilitat d'expressar aquestes situacions o bé de manera anònima o bé explicitant nom i cognoms.
S’hi pot accedir mitjançant l’enllaç web o bé a través del codi QR que s’inclou al pòster de la contraportada de l’agenda escolar d'aquest curs, i també als pòsters que ben aviat veureu a totes les nostres escoles i obres socials.
Trencar el Silenci és també un projecte format per trenta-tres sessions de tutoria: sis a Educació Infantil, quinze a Educació Primària, vuit a Educació Secundaria i quatre a Batxillerat, dissenyades per treballar la prevenció de l’abús sexual dels infants i joves. Els objectius d’aquestes tutories són sensibilitzar-los sobre el tema, alhora que es posen al seu abast les eines necessàries per informar o denunciar qualsevol tipus d’abús sexual.
Totes les sessions es caracteritzen per una temporització flexible que es pot adaptar a les diferents realitats, necessitats i característiques del grup. Cada sessió ofereix diverses activitats o alternatives a partir de les quals poder treballar el contingut.
Es plantegen situacions i contextos propers als infants i joves, amb la finalitat de facilitar-los la presa de decisions sobre la seva pròpia seguretat i que puguin protegir-se i sàpiguen a qui i a on han de demanar ajuda.
La metodologia emprada és variada i motivadora, cosa que afavoreix la participació de l’alumnat, gràcies a la combinació d’estones de treball individual, en petit grup i en gran grup.
*Si necessiteu contactar amb algun servei d'atenció a les víctimes d'abusos en l'Església, podeu trobar la manera de fer-ho aquí.