(Laura Mor –CR) "Nosaltres hem parlat sobre humor amb musulmans que no tenen cap problema amb les caricatures". Francesc Torradeflot, president de l'Associació Unesco pel Diàleg Interreligiós (Audir), és també coautor d'un llibre d'acudits sobre diferents religions. Sobre l'atemptat terrorista d'aquest dimecres a la seu del setmanari francès Charlie Hebdo, Torradeflot considera que no s'ha de limitar la llibertat de premsa, si bé aconsella evitar la blasfèmia per promoure la bona entesa i la convivència.
"Jo no crec que s'hagi de posar límits a la llibertat de premsa, però ens hem de preguntar tots fins on arriba la llibertat d'expressió", ha dit Torradeflot. En aquest sentit, des de les entitats que promouen el diàleg entre religions saben que "el límit està en la incitació a l'odi", per això ha volgut remarcar que "cal diferenciar la blasfèmia de la incitació a l'odi".
Ser conscients de l'ofensa
Contra l'esterotip i el prejudici
Des d'Audir treballen per promoure el coneixement entre les diferents confessions religioses a Catalunya. Per això, el seu president ha demanat vigilar "l'estereotip i tot prejudici que pugui afavorir l'odi i el conflicte". I s'ha referit així a "l'estereotip des de l'islamisme radical com des de l'analfabetisme religiós, d'una societat allunyada i 'globalitzada' en el sentit pejoratiu d'estar uniformitzada."
Com a premisa recorda que no es pot parlar de 'l'islam' com una religió uniforme: "Són els islams, n'hi ha milers, d'islams". Per això, Francesc Torradeflot ha volgut explicar com "davant d'un problema o altre sempre hi ha moltes variants d'interpretació de l'Alcorà". Posa l'exemple de les humanitats, que "no són tan rigoroses com les ciències empíriques", perquè a la base hi ha l'hermenèutica: "Depèn de qui o com entengui la pròpia fe que actuï d'una manera o altre", hi ha afegit.
Blasfèmia i llibertat d'expressió
[Fotografia: detall d'una vinyeta del llibre La sonrisa divina (Icaria, 2009)]