Els germans cistercencs dels monestirs de Poblet i Vallbona de les Monges han iniciat els We-work, uns caps de setmana dedicats als joves. Els participants podran habitar i treballar dins un monestir cistercenc, tot compartint moments amb altres joves i els germans de les comunitats.
Borja Peyra, prior del monestir de Poblet, assegura que aquesta iniciativa respon a una voluntat divulgativa de l'existència de la vida monàstica perquè “el que s’ha trencat no és que la proposta del model de vida cistercenc no sigui una proposta viable per la gent jove, sinó que, simplement, rau en el problema del desconeixement de la nostra existència”, i afegeix “no és que no hi hagi una bona comunicació entre els joves i la vida monàstica, senzillament els joves no saben que existeix la vida monàstica, tant masculina com femenina, i els volem facilitar l’accés”. De fet, Borja Peyra explica que fins ara “són pocs els joves que venen al monestir, però als pocs que venen l’experiència els agrada molt”.
La iniciativa suposa una experiència magnífica tant pels joves que vulguin aprofundir en els seus coneixements sobre la vida monàstica, com per aquells que senzillament sentin curiositat per com es viu dins un monestir i vulguin experimentar-ho des de dins dels seus murs amb uns testimonis fantàstics, els mateixos monjos cistercencs. “Realment - assenyala Peyra- no cal que siguin joves cristians practicants, només cal que tinguin entre 18 i 35 anys i ganes de treballar i aprendre”.
Durant els caps de setmana de We-work -el primer tindrà lloc del 4 al 6 d’octubre de 2024 al monestir de Santa Maria de Vallbona- els joves participants podran conviure amb els monjos i monges del Cister dins els monestirs, col·laborar en jornades de treball fonamentades en construccions i arranjament de nous espais i compartir espais de pregària i de petits ensenyaments sobre la vida monàstica, en un ambient mixt de fraternitat absoluta. Pel que fa a les activitats, el prior de Poblet indica que “els participants no cal que assisteixin a les pregàries si no ho creuen convenient, però el treball amb la comunitat sí que és l’essència del cap de setmana perquè facilita la relació de forma senzilla i natural”.
Cal recordar que el treball manual és un dels elements fonamentals del carisma cistercenc. “El treball és un tret característic de la nostra identitat cistercenca, i no qualsevol mena de treball, sinó el treball agrícola. La fesomia agrícola de la Catalunya actual deu molt als monestirs cistercencs del segle XII” assegura Peyra, tot sostenint que els cistercencs tenen un contacte “molt privilegiat” amb Déu en la creació.
Sovint, ens podria semblar que la vida monàstica no és atractiva des de la perspectiva d’un jove, però ens equivocaríem de fit a fit. Segons Borja Peyra, el jove cerca per naturalesa una opció radical, sigui al segle XXI o al segle I, perquè sent dins del seu cor el desig d’entregar la seva vida a alguna cosa, i la vida monàstica és això, és entregar-ho tot. “El problema arriba quan els joves venen al monestir i no senten aquesta radicalitat, perquè llavors no som creïbles”, sosté el prior de Poblet, concloent que “la vida monàstica és una vocació per a joves”.