Ahir vaig participar amb emoció a la cerimònia del Culte del Dia de la Reforma celebrada a l’Església Evangèlica Unida de Terrassa a iniciativa del Consell Evangèlic de Catalunya que aquest any celebra el seu 30 aniversari. M’he trobat còmode i ben acollit. He experimentat la sensació d’estar entre germans d’una mateixa comunitat cristiana. Això ha estat possible perquè en el centre de la cerimònia hi ha havia l’escolta atenta de la paraula de Déu i el sentiment compartit del seguiment de l’Evangeli de Jesús. La iniciativa del Culte del Dia de la Reforma, recordà el pastor Guillem Correa, és un acte de normalitat democràtica per la família evangèlica i per tota la societat. Encara que llunyans, els protestants encara recorden els anys difícils en els quals foren perseguits o marginats per considerar-los minoria religiosa. La història del protestantisme és una història de resistència i d’esperança. Els temps han canviat, tot i algunes dificultats sobrevingudes els protestants catalans estan convençut del vigor de les seves esglésies. Per això han decidit convocar per finals d’any el III Congrés de les esglésies protestants que es celebrarà a la ciutat de Terrassa.
A l’acabar l’acte de culte, el pastor de l’església reuní a uns quants dels assistents en l’acte íntim de signatura del llibre d’honor. Després de la signatura, la Vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joan Ortega, anuncià els resultats satisfactoris de les converses hagudes en els darrers dies amb el Consell Evangèlic de Catalunya a fi de resoldre els problemes suscitats entorn de la reforma de la llei de Centres de Culte. Tot seguit, el pastor Daniel Rodríguez, president de la FEREDE, parlà en nom de tots els protestants espanyols. Agraí les paraules de la Vicepresidenta i demanà major sensibilitat de tots els poders públics perquè les diferents denominacions protestants puguin obrir els seus centres de culte. Explicità que, malgrat la llibertat religiosa constitucional, encara hi ha dificultats objectives alhora d’obrir nous centres de culte protestants. Per això, afegí el pastor Daniel Rodríguez, cal estar atents a defensar l’exercici de la pràctica religiosa sense més limitacions que les establertes per les normatives vigents.
Instants després, la Vicepresidenta del Govern, en el marc de la petit refrigeri commemoratiu de la festa explicà als assistents que la seva voluntat era que les paraules expressades anteriorment es traduïssin en fets i actuacions positives en defensa de la llibertat religiosa dels protestants. Així, es comprometé a vetllar perquè les esglésies evangèliques tinguessin els mateixos drets que altres confessions i superar el malestar aparegut entre el món protestant en els darreres setmanes. La Vicepresidenta insistí que volia anar més enllà de les paraules i demanà renovar la confiança de les comunitats protestants perquè hi hauran fets concrets que avalaran el compromís del Govern de la Generalitat en relació a la llibertat religiosa. Tinc la impressió que aquestes paraules foren molt ben acollides per la comunitat protestant.