Això és el que pretenen Nicolàs Sarkozy i els dirigents de la Unió per un Moviment Popular que governen a França. La proximitat d’unes eleccions els mobilitza a segrestar els arguments de la dreta extrema per tal de neutralitzar el partit de Marine Le Pen. La proposta d’un codi de conducta laic pretén camuflar la fòbia a l’estranger sota el paraigües de la defensa dels valors laics de la República. Per fer-ho, ha calgut instal·lar primer en la consciència dels francesos la idea de que França té un problema: els musulmans tenen més drets que la resta de francesos. Així ho ha expressat clarament el ministre de l’interior, Claude Guent alhora de justificar perquè s’ha proposat un codi de conducta, amb el nom de “codi de la laïcitat”, que vol corregir algunes pràctiques considerades errònies. Segons Guent “el creixement dels membres d’aquesta religió (els musulmans) planteja problemes. No hi ha cap raó perquè tinguin més drets que els altres”.
El “codi de la laïcitat” no és una defensa genèrica dels valors laics de la república, sinó un atac en tota regla als musulmans. Perquè el debat sobre la laïcitat s’ha transformat en un debat sobre l’Islam a França. La qüestió ha arribat a tal extrem que en la proposta de codi es diu que s’ha de prohibir que una persona pugui dur algun signe de la seva religió alhora d’utilitzar un servei públic. La prohibició no afectaria només als servidors públics, sinó a qualsevol ciutadà. En concret, i s’ha posat com exemple, cap persona podrà anar a recollir els nens a l’escola amb una vestimenta que evoqui una pràctica religiosa. També s’ha dit que el codi prohibirà que en els centres públics servir menjar adaptats a les exigències religioses.
A França, cap religió s’ha oposat a establir unes normes, discutides i acordades, que regulin les pràctiques religioses dins d’un Estat laic. Hi ha un ampli acord que hi ha determinades pràctiques, propiciades per consideracions de radicalisme religiós integrista, que són contradictòries amb la laïcitat republicana i per això són inadmissibles. Però, des de les pròpies religions, moltes opinions han denunciat que amb la proposta del “codi de la laïcitat” s’ha obert un procés a l’Islam a França. Lluny queden les paraules de Nicolàs Sarkozy quan, davant del papa Benet XVI a Sant Joan Laterà, reivindicà la sana laïcitat. Anys després, el mateix Sarkozy, apretat per una conjuntura política desfavorable ha esperonat al seu govern a endinsar-se per la pendent d’una laïcitat excloent i combativa contra l’Islam.