Aquesta expressió del dret romà té una notable profunditat, és significativa, actual i profètica. Quan la justícia es radicalitza en la lletra, en els detalls, en la rigorosa interpretació de la jurisprudència, es converteix en la major injustícia i fins en greu injúria.
Cal anar a les causes de la radicalització. Pot ser fariseisme, pot ser manca de saviesa, poca intel·ligència, por, i pot ser, també, un pretext per altres amagades intencions. Aquella interpretació de màxims és essencialment injusta perquè va en contra de la finalitat de la mateixa justícia. La converteix en sectària.
Per discernir quins poden ser els motius del “ màximum ius” podem contemplar les circumstàncies, l’ambient general, a qui beneficia la sentència, quina pena es dona i com queda la persona o el grup que han estat condemnats. Finalment també podem trobar indicis en els que han posat les denuncies, la seva fiabilitat, el seu honor i dignitat i els possibles fins que prenen.
Fer justícia no és aplicar la lletra de la llei matemàticament. Això ho podria fer una màquina. És valorar la situació des de la lletra i l’esperit de la llei, el bé comú i les circumstàncies.
El lector haurà entès el sentit d’aquestes reflexions. No són especulacions marginals. Atenen al que està passant. Llegida la llarga sentencia resta clara la interpretació que ha donat el tribunal de l’aplicació de la llei en el cas concret. Interpretació ben diversa de la donada per condemnat, que segons ell va actuar segons una interpretació legal.
També és legítim preguntar-nos per altres circumstàncies. Què hi ha a sota? Venjança?, odi?, determinació de fer callar una veu? Qui en surt beneficiat? gent honrada, legal, o gent corrupta?
“Màximum ius, màxima injuria”. El Dret Romà és un monument de saviesa, humanitat i rectitud. També ens dona una altra dimensió que pot ajudar a fer opinió: “in dubio pro reo”. En el dubte afavoreix al acusat.