Vés al contingut
L’Escola és l’espai comú on els més petits de cada casa es formen per forjar-se un bon futur. És, doncs, l’escola un espai on s’han de transmetre coneixements però on també s’han de transmetre valors. D’entre els valors que s’han de transmetre a l’Escola en vull destacar un: el respecte a la pluralitat religiosa.
Alumnes i mestres han de poder conviure amb creients d’altres religions com a part de la seva normalitat quotidiana. Malgrat els prop de 40 anys de democràcia els rastres de prop de 40 anys de nacionalcatolicisme segueixen vius.
I dic que segueixen vius perquè, per una banda, hi ha qui vol mantenir el monopoli de l’ensenyament de la religió catòlica a l’escola i per l’altra banda hi ha els qui, per diverses raons, reaccionen en sentit totalment contrari: Volen excloure la religió catòlica de l’escola i, per extensió, la resta de religions.
Com podríem ajudar a uns i altres a entendre que ambdues posicions estan superades no només per la història, sinó per la realitat sociològica del país?
Com podríem ajudar perquè fos normal a l’escola el que és normal als carrers dels nostres barris i ciutats?
A l’Estat Espanyol hi ha 3.446 Temples Evangèlics, 1.274 Oratoris Musulmans, 718 Salons del Regne i 176 Temples Ortodoxes -entre altres-, fins arribar als 6.055 Centres de Culte.
Per la seva part, l’Església Catòlica compta amb 22.217 parròquies la qual cosa vol dir que del sumatori total el 21% dels actuals Centres de Culte pertany a les confessions minoritàries.
Deixant clar que d’aquestes xifres no es pot desprendre que el 21% de la població practica alguna de les religions minoritàries, sí que es pot deduir que el pluralisme religiós s’ha instal·lat entre nosaltres amb voluntat de quedar-se.
És aquesta constatació que ha de portar a alumnes, mestres, mares i pares a defensar una escola plurireligiosa on no s’exclogui el dret a l’espiritualitat.
Però perquè aquesta nova realitat es vagi ampliant ens cal es posar fill a l’agulla. Per començar: que els pares evangèlics, amb fills i filles en edat escolar, exerceixin el seu dret d’apuntar-los a l’ensenyament de la religió evangèlica.
Estem a les portes de la nova matriculació i quants més pares i mares ho facin més contribuirem a la pluralitat religiosa a les nostres escoles i instituts.
Pot ser un primer pas que, si ens esforcem, dintre d’uns anys donarà un bon resultat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.