Hi ha fets que fan història i quan fan història cal posar-los en valor.
I aquesta és la noticia d’un d’aquests fets: els veïns de Caldes de Montbui, població pròxima a Barcelona, van decidir, en votació popular, dedicar un dels seus carrers a George Lawrence, pastor protestant i un dels seus prohoms. Però no s’han conformat amb aquesta iniciativa sinó que li han organitzat un públic homenatge amb la participació, entre d’altres, de la seva besnéta, na Christina Lawrence, i de les autoritats democràtiques de la vila.
Quina doble bona notícia.
Però qui va ser George Lawrence?
Va ser un pastor protestant que cinc anys abans de la Revolució Lliberal de 1868 ja es passejava entre nosaltres amb el seu “carro bíblic”, tota una innovació tecnològica de l’època, a fi de posar a l’abast de tothom la Paraula de Déu.
En un temps en què la Bíblia estava a l’abast de molt pocs la valentia d’aquest pastor contrastava amb llum pròpia. La seva empenta el portà a promoure la celebració de cultes evangèlics a l’exvila de Gràcia de Barcelona. Fou en aquesta mateixa ciutat on inaugurà una escola d’ensenyament primari i on començà a donar tot un seguit de conferències per difondre la fe evangèlica. El seu compromís amb la ciutat no defallí ni tan sols amb l’arribada de la febre groga l’any 1870 quan, segons el seu propi relat, “poden veure carros, carretes, carruatges i òmnibus carregats de gent amb llits i altres estris que fugen”.
Ell no va marxar sinó que es quedà servint a la ciutat.
L’any 1873 va fundar a Caldes de Montbui una altra Escola Evangèlica pels nens i nenes de la ciutat que va ser coneguda popularment com “l’escoles dels pobres”. El 40% de la població infantil, i bona part dels adults, de la localitat van aprendre a llegir i a escriure de la mà dels mestres d’aquella escola -principalment del mestratge de les dues filles del seu fundador: Elisabeth i Esther-.
L’any 1912 l’Escola Evangèlica de Caldes va tancar les seves portes, però el testimoniatge de l’Església perdurà fins els nostres dies.
Fou l’any 1894 quan en George Lawrence va passar a la presència del Senyor i les seves restes foren enterrades, fora del recinte del cementiri -tal i com era costum en aquella època fer amb tots els protestants-, a Caldes de Montbui.
Prop de 120 anys després de la seva mort, aquest promotor d’una de les Esglésies Evangèliques més importants entre nosaltres com són les Assemblees del Germans, finalment George Lawrence ha entrat en societat de la mà de la voluntat popular.
Als qui, amb el seu vot, han fet possible aquest esdeveniment històric i tota la simbologia que l’envolta amb tot el meu cor: moltes gràcies.
Grups
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.