Quan una societat es desenvolupa sense valors el que sorgeix és la dolenteria com a dret col·lectiu. Des del naixement de la humanitat, la dolenteria ha format part de la nostra vida tant personal com col·lectiva. El fenomen que ha sorgit en els darrers anys és que la dolenteria s’ha organitzat no com fins ara ho havia fet, dins del marc de la delinqüència, sinó com a col·lectiu social que té dret a reclamar impunitat per a les seves malifetes.
De petit m’havien ensenyat que això de mentir, robar, abusar o maltractar era socialment condemnable i espiritualment reprovat per Déu.
Amb el decurs dels anys, he anat descobrint que a molts no els preocupava que aquests fets fossin socialment condemnables, sinó que el que els preocupava era no deixar proves que els poguessin incriminar.
Ara ja no es tracta d’això.
Ara, senzillament, del que es tracta és d’organitzar-se per poder mentir, robar, abusar o maltractar des de la impunitat i poder presentar aquests fets com un dret que tenen d’actuar com actuen.
Jo no em veig a mi mateix com a exemple de moltes qüestions, perquè encara em falta molt per arribar on hauria d’arribar, però des de la imperfecció dels meus fets crec que s’ha de promoure una cadena ètica que posi en un racó tots aquells que volen fer del mentir, robar, abusar o maltractar una norma acceptable per a la nostra societat.
Aquesta cadena ètica hauria de començar per nosaltres mateixos perquè a la majoria segurament encara ens queda molta roba per rentar a casa, tot procurant estendre-la tant com puguem.
Entre totes i tots hem de treballar perquè els instints més roïns i vergonyosos no tinguin la cobertura legal per establir un sistema on al final l’egoisme humà estigui per sobre del bé col·lectiu.
Aquesta és, sens dubte, la veritable batalla per construir una societat amb valors.
Fins ara ens ha preocupat la legalitat.
Ara ens hem de preocupar de l’autenticitat.
Una societat que viu en valors no es pot conformar en l’empara de la legalitat. Ha d’exigir autenticitat.
Grups
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.