La Federació d’Esglésies Protestants, la FEREDE, compleix 60 anys.
Tota una fita en la nostra història i tota una alegria per a tots nosaltres que hem estat testimonis actius i afectats per aquesta trajectòria compartida.
En l’acte de celebració el Secretari Executiu de la FEREDE, el senyor Mariano Blázquez, ens va recordar els tres temps en els que podem rememorar aquest període de la nostra història.
Aquests 60 anys els va dividir, encertadament, en tres períodes de 20 anys.
El primer temps va ser, el de la Comissió de Defensa. Els protestants ens havíem d’unir per defensar-nos del règim franquista.
El segons temps va ser, el de la Institucionalització. La transformació de la Comissió de Defensa en l’actual Federació. Tot un signe de progrés cara endins i cara enfora.
El tercer temps va ser, el de la democratització. Democratitzar les institucions i les administracions a fi de poder aconseguir la seva neutralitat, que no vol dir inactivitat, davant de totes les confessions.
Aquesta encertada anàlisi ens porta a preguntar-nos pel nostre futur: com volem que siguin els pròxims 20 anys?
Aquesta seria una pregunta honesta i necessària.
Però, segurament, una millor formulació de la pregunta ens portaria a una situació de neguit: com esperem que siguin els pròxims 20 anys?
I aquí es troba, precisament, la clau de volta de la Llibertat Religiosa per a les generacions presents i per a les futures generacions.
Si en tots els anys de democràcia que portem a l’esquena no han estat capaços (els que manen) de situar les confessions religioses a nivell d’igualtat, ni amb la Confessió Majoritària ni amb els privilegis de la societat civil organitzada, ens podem tornar a interrogar per preguntar-nos ara: és que hi ha alguna escletxa que ens faci pensar que en el futur ens anirà millor?
I si aquesta és la trista conclusió, a la que majoritàriament arribarem, encara ens queda una darrera pregunta: què hauríem de fer per capgirar la situació?
Millor pensem-hi plegats.