Hi ha els aniversaris de les persones i que s’acostumen a celebrar anyalment, i el dels esdeveniments, llocs o coses que majoritàriament només se celebren quan assoleixen períodes preestablerts per convencions socials i que normalment són múltiples de cinc o de deu.
Aquestes quatre ratlles parlen, com ja haureu deduït pel títol d’un aniversari, però curiosament es tracta d’un primer aniversari, i a diferència de molts llocs que commemoren la seva creació o fundació, aquest lloc és tant especial que fa que a part de la seva pròpia commemoració, també sigui en aquest dia tant assenyalat, l’aniversari de tots aquells que el coneixem, i el vivim, des de les diverses i diferents maneres que ho fem.
I, si us pregunteu com és possible aquesta inversió dels papers de la celebració, és perquè crec que el projecte i el lloc iniciat un 16 de maig d’ara fa un any, ens ha donat, a tots aquells que el compartim, un sentiment de pertinença i de sentir-nos comunitat que a priori no podíem ni imaginar.
Un projecte que, en aquest any, cadascú l’ha anat fent seu, i ell ens ha anat fent seus des de la llibertat, la col·laboració i el voluntariat.
I, és des d’aquest sentiment de pertinença i agraïment que voldria aprofitar aquest aniversari, per donar les gràcies a cadascú de tots i totes els qui l’han fet possible des del principi fins a dia d’avui i que, amb el seu esforç i la seva dedicació, han aconseguit que el Casal Arrupe, vinculat a la Xarxa d’Hospitalitat nascuda el 2017 com a nou projecte de la Fundació Migrastudium, s’hagi convertit en una comunitat i arribat a aquesta celebració.
La Fundació Migra Studium és una entitat dels jesuïtes dedicada a treballar en favor de la dignitat i els drets de les persones migrants més vulnerables, així com la sensibilització de la societat.
I, aquest és l’ideari i l’essència de la Comunitat Arrupe que neix a Sant Cugat del Vallès per donar resposta a l'emergència pandèmica i reforçar la Xarxa d'Hospitalitat de la Fundació Migra Studium. Les comunitats d'hospitalitat són espais d’acollida i amistat, que miren de donar resposta als problemes de les persones que s'han vist forçades a abandonar el seu país, per qüestions polítiques, de guerra i/o econòmiques, i que es troben a casa nostra en una situació de total desemparament. És en aquests espais en els quals les persones acollides comparteixen la vida en un ambient familiar i sempre acompanyat, permetent-los ser els protagonistes del seu propi procés vital.
Des de la seva obertura, per la casa de la Comunitat Arrupe han passat uns quinze nois i ens hi hem vinculat un centenar de voluntaris que donem el millor de nosaltres mateixos des de la gratuïtat i el bon fer. Moltes d’aquestes persones implicades, davant dels moments compartits i les situacions de complicitat generades entre nosaltres i amb els acollits ens hem preguntat: realment qui acull a qui?
Al Casal Arrupe s’ha creat una petita comunitat, senzilla i disposada a ser una porta oberta d’arribada, d’anada i tornada. Un lloc on sentir-se a casa, on tots hi som des del que som, des del que podem aportar per créixer plegats, per acompanyar joves migrants/refugiats, escoltar-los, descobrir noves cultures, aprendre,... i sempre des de la reciprocitat, en un doble sentit perquè la comunitat Arrupe ens ajuda a descobrir la força del nosaltres enfront els altres donat que tots som un “nosaltres”.
El concepte aniversari prové del vocable llatí “anniversarius”, i ve a significar allò que es reitera o repeteix tots els anys, així doncs…
Per molts anys!!!!