(Muec-MCJ) Hi ha una fórmula per solucionar la crisi? JOVE+ACCIÓ-CONSUM=ECONOMIA MÉS JUSTA
El passat dissabte 3 de març ha tingut lloc la Jornada d’Economia Responsable que ha organitzat l’MCJ- MUEC, en el marc del seu Pla de Curs “Joves responsables i per a una economia de comunió”. Més d’una trentena de joves han assistit a aquesta Jornada, on l’interès pels temes exposats i la participació dels assistents han creat un bon ambient per a l’intercanvi d’idees.
En Josep Maria Amorós, responsable del grup d’Economia de Comunió de Barcelona, ha iniciat la seva intervenció explicant la cultura del donar, en la qual es basa l’Economia de Comunió, una proposta del Moviment de Focolars per tal de posar l’economia al servei de les persones. Més tard, Carlos Fernández, enginyer de Camins, i Ricard Roche, gestor d’una empresa on s’aplica la filosofia de l’Economia de Comunió, ens han introduït en exemples actuals de l’Economia de Comunió, mitjançant tant l’experiència personal com les dades globals sobre el repartiment dels diners i el seu funcionament en empreses. Cal tenir en compte que les empreses d’Economia de Comunió destinen els seus beneficis en tres parts iguals a una ajuda concreta als indigents, la formació humana, professional i espiritual de les persones i al desenvolupament de l'empresa i el repartiment dels beneficis entre els socis. Posteriorment hem pogut realitzar una reflexió en grups sobre l’aplicació pràctica de l’Economia de Comunió a les empreses en els seus diferents àmbits. Aquest treball ens ha permès constatar que, tot i que hi ha negocis que segueixen avui en dia aquesta línia, és una tendència que no respon al funcionament general del sistema econòmic
actual. Així mateix, hem pogut veure com els beneficis de l’Economia de Comunió es veuen a llarg termini i no responen a la lògica del benefici immediat que ens envolta avui en dia.
A continuació, Xavi Teis de FETS (Finances Ètiques i Solidàries) ens ha parlat de les entitats de finançament ètic, partint des dels conceptes més bàsics fins als punts més controvertits. Un breu documental sobre una simulació d’una entitat bancària no ètica realitzada fa uns anys a Bèlgica sota el nom d’ACE Bank ha servit de punt de partida per posar en crisi les idees que tenim sobre les entitats financeres actuals. Posteriorment, Xavi Teis ens ha exemplificat i concretat quines són les alternatives avui en dia i a Catalunya per poder ser més coherents amb els nostres valors quan dipositem els nostres diners en una entitat bancària. També ens ha recordat que els diners que utilitzem tenen repercussions locals però a la llarga també globals, i a vegades en contra dels nostres valors. A partir d’un torn de preguntes molt participatiu hem pogut conèixer millor l’origen del moviment de banca ètica actual, les limitacions de les entitats ètiques, les diferències entre elles, la funció de l’entitat FETS o la situació actual del finançament ètic.
Finalment els assistents hem pogut compartir el dinar mentre s’allargava la discussió dels temes plantejats al llarg de la Jornada, que ha estat molt profitosa per a tots i que segurament donarà molts fruits.
De les reflexions posteriors a les jornades n’extreiem bàsicament dues conclusions.
En primer lloc, hem pogut conèixer dues iniciatives relacionades amb una concepció més sostenible de l’economia. Aquest fet ens dóna esperança per a seguir lluitant per a un sistema financer més just per a
tothom i per adonar-nos que hi ha alternatives al sistema econòmic actual i que amb la nostra actuació podem col·laborar a crear un progrés econòmic més just.
A més a més, hem conegut alternatives per tal d’actuar de manera més coherent amb els nostres principis i la nostra moral. Totes dues conferències han estat enfocades a un nivell molt pràctic, de manera que podrem aplicar les conclusions que n'haguem extret al nostre dia a dia.