Vés al contingut

Marc Roselló és president de Som Energia*

Democratitzar l’energia

L’accés fàcil a l’energia ha estat un element clau per al desenvolupament de la nostra societat moderna, però, malauradament, ens els darrers anys d’història, hem basat aquest accés en un model centralitzat de generació com a resultat d’usar combustibles fòssils com a font principal d’energia. Les conseqüències són diverses: un gran impacte ambiental, control per part de grans empreses del sistema de generació i distribució, dependència per accedir a les fonts convencionals fòssils i una manca de cultura energètica entre la ciutadania.

Per contra, l’aprofitament dels recursos naturals propis de cada zona, renovables i accessibles arreu, permet transformar aquest model actual i afavorir una major participació de les persones en un aspecte tan bàsic i essencial per a les nostres vides com és l’energia.

A casa nostra patim un endarreriment històric respecte d’altres països europeus on experiències de cooperativisme energètic han demostrat que si ens unim per demanar un canvi de model energètic, tindrem la força necessària per aconseguir-lo. Centenars de milers de persones són propietàries de cooperatives que els proporcionen energia verda, produïda per molins de vent, plaques solars o plantes de biogàs. Una energia generada exclusivament a través de fonts renovables, netes i sostenibles. Com a tall d’exemple, el cas flamenc d’Ecopower: deu anys de trajectòria, plantes pròpies i 30.000 socis i sòcies. I també Enercoop a l’Estat francès: una cooperativa nascuda el 2005 que té més de 10.000 socis i sòcies.

Recentment, però, ha nascut a Catalunya Som Energia, una novíssima cooperativa de consum sense ànim de lucre que ja aplega més de quatre mil quatre-cents socis i sòcies amb tres eixos claus constitutius: la comercialització d’electricitat verda, la inversió sota criteris de desenvolupament local i sostenible en noves instal·lacions d’energies renovables —de plantes de biogàs, fotovoltaica, de biomassa o eòlica—, i una neuràlgica pedagogia i educació ambiental per neutralitzar el malbaratament energètic i reduir el nostre consum desbocat.

Tres eixos per a una nova cooperativa de consum que té com a objectiu oferir energia 100% verda i renovable i que ajudi a transformar casa nostra en un territori més sostenible i respectuós amb el medi ambient. I amb una fita clara: amb el temps, disposar d’instal·lacions pròpies de generació d’energia que ens facin avançar, com a societat, cap a un model autònom, menys dependent, més eficient i més ecològic. Més sobirà i més democràtic.

La realitat sempre mana, en el 25è aniversari de l’accident de Txernòbil o després del terrible accident de Fukushima, que ha tornat a posar a la palestra el risc de l’energia nuclear, Som Energia arriba a temps. Amb les millors notícies per al medi ambient, per al país i per al cooperativisme. Malgrat l’hostilitat d’un mercat energètic dominat per les grans corporacions, ja tenim a casa nostra una opció cooperativa, ètica, compromesa i que defensa un model local i de proximitat. Doncs sí: ja podem estar connectats a l’energia verda, alimentar i endollar cooperativament la nostra activitat i reaprendre un cop més com podem combatre el malbaratament i avançar en l’eficiència energètica.

Marc Roselló

* Som Energia ha guanyat el Premi Solar Europeu 2012.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.