Vés al contingut

80 a Entitats logo.jpg 80 a Entitats foto_0.jpg

(Marta Bàrbara) Emancipar-se als 18 anys després d’estar tutelat pel sistema de protecció d’infància és l’inici d’una cursa d’obstacles. Hi ha nois i noies que han estat atesos pel sistema de protecció de menors per preservar-los d’una situació d’alt risc social, víctimes d’un context de pobresa, de maltractament o de negligències severes. Amb 18 anys han de deixar inevitablement els centres per convertir-se en adults autònoms sense comptar amb la maduresa, els recursos econòmics ni el suport familiar necessari per fer-ho amb garanties. No poden decidir quan, com, ni amb qui s’emancipen. Per això pateixen una desigualtat enorme respecte els altres joves de la seva edat sense problemàtiques de risc social.

Aquests són els joves extutelats. Equivocadament, s’associa el col·lectiu de joves extutelats amb joves conflictius, rebels o amb problemes relacionats amb la justícia, però l’únic denominador comú entre ells és el fet d’haver patit una situació de desemparament.

El context actual de crisi agreuja, encara més, la seva condició. Un atur elevat, una xarxa de suport informal molt dèbil i una acció social que no dóna a l’abast, són els acompanyants d’aquests joves. Però l’emancipació els arriba encara ara, puntualment als 18 anys. Buscar un pis o una habitació on viure, formar-se, accedir a un lloc de treball i mantenir-lo, gestionar documents i la pròpia economia, vetllar per una bona xarxa d’amics i d’adults, comprendre la pròpia família, conviure amb el passat i saber construir present, són només algunes de les qüestions que han de resoldre aquests joves.

Donar suport als joves en el seu procés d’emancipació és clau per a pal·liar els riscos d’aquesta autonomia precipitada. Reforçar a aquests joves en aquesta etapa d’emancipació implica molt més que dotar-los de les eines necessàries per a superar una etapa de transició. Per a molts d’ells suposa tenir una oportunitat de reconstruir les seves debilitats i enfortir el potencial que tenen inhibit, optimitzar els seus propis recursos i facilitar la creació d’una xarxa de suport informal.

A Punt de Referència treballem pels joves extutelats, convençuts que amb un bon acompanyament podran superar la seva condició i equiparar-se a la resta de joves com ells.

Des de fa més de 10 anys, treballem per l’acompanyament a l’emancipació dels joves extutelats mitjançant programes de mentoria i d’habitatge, que vinculen a aquests joves amb altres ciutadans que es troben més ben posicionats i poden oferir-los un suport informal.

La mentoria una eina eficaç per reduir l’exclusió social.

La mentoria és una eina d’intervenció social que promou la relació entre persones en la qual una d’elles, voluntàriament, s’ofereix per proporcionar un suport individual a una altra persona que es troba en una situació de risc d’exclusió. Aquesta relació és motivada i tutoritzada per un professional.

A Punt de Referència comptem amb els programes Referents i Acull, que ofereixen als joves una persona voluntària que actua com a referent i els dóna suport en les seves activitats quotidianes. La relació entre jove i mentor comença de forma artificial però esdevé de confiança amb el pas del temps. Una relació que comença però no acaba.

Tu també pots ser un bon referent! Busquem persones voluntàries disposades a oferir una part del seu temps. Obre les portes de casa! per ser acollidor/a d’un jove extutelat, durant 8 mesos estaràs donant una gran oportunitat.

La mentoria aporta grans beneficis. Participar d’aquesta experiència és un aprenentatge vital. La relació referent-jove facilita l’accés a un coneixement que, de forma espontània, no arribaria. L’estabilitat que ofereix aquesta relació als joves, la incondicionalitat, l’exclusivitat i l’equilibri entre l’autonomia i el control, són alguns dels aspectes que faciliten la millora de les seves competències, i que amb el temps es consoliden. Relacionar-se amb realitats diferents ens obliga a tots a utilitzar eines i estratègies de comunicació diferents, desplegar altres habilitats i fer un exercici d’empatia constant.

Tot plegat un exercici de ciutadania, una aposta per la cohesió social. La mentoria és una aposta per la construcció d’una ciutadania compromesa, que apropa realitats diferents i allunya pors, prejudicis i desigualtats. T’hi apuntes?

ASSOCIACIÓ PUNT DE REFERÈNCIA

tel: 93 329 74 28 info@puntdereferencia.org www.puntdereferencia.org

http:/cordafluixa.wordpress.com. http:/elmeureferent.wordpress.com

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.