Vés al contingut

LOGO-RGC.jpg

Laura Marino, assistent social i federatària de signatures de la ILP.

El primer trimestre de l’any 2013 l’índex d’atur a Catalunya va arribar al màxim històric del 24,53% (segons dades del Departament d’Empresa i Ocupació). Si tenim en compte que de les 900.000 persones aturades a Catalunya, un 35% no reben cap prestació i que 300.000 famílies tenen tots els seus membres a l’atur, ens podem fer una idea de la situació que viu Catalunya en aquests moments, en la qual moltes famílies es veuen abocades a la pobresa. Una de les eines per lluitar contra la pobresa amb les que comptava el Govern de la Generalitat era la Renda Mínima d’Inserció (PIRMI), creada l’any 1989. Malauradament, l’agost de 2011 el Govern va treure la condició de dret subjectiu a aquesta prestació per passar a estar subjecte a crèdit suficient, a la vegada que n’enduria les condicions d’accés. Per aquest motiu, el nombre de persones perceptores de la RMI s’ha anat reduint fins a les 30.000 que la cobren actualment, molt lluny del volum de persones que en aquests moments no tenen cap ingrés.

Per aquest motiu algunes entitats i organitzacions es van plantejar a principis de 2012 organitzar-se per tal de presentar conjuntament una Iniciativa Legislativa Popular per regular una Renda Garantida de Ciutadania, dret reconegut per l’Estatut d’Autonomia de Catalunya en el seu article 24.3 i que fins ara els poders públics no han tingut la voluntat de desenvolupar. L’estiu de 2012 es va constituir la Comissió Promotora per a la ILP i el mes de gener de 2013 es va presentar el text de la llei a la mesa del Parlament de Catalunya, amb la seva admissió a tràmit i el reconeixement com a federataris de més de 280 persones. El 14 d’abril es va iniciar la campanya de recollida de signatures. Se’n necessiten 50.000 vàlides perquè el text pugui ser discutit al ple del Parlament.

L’objectiu de la Renda Garantida de Ciutadania és que cap ciutadà a Catalunya no visqui per sota del llindar de la pobresa i fer més eficaç la lluita contra la pobresa per part del govern de la Generalitat amb una única prestació que garanteixi uns mínims ingressos per poder viure. La Renda Garantida suposaria uns ingressos de 664 € al mes per una persona. L’import augmenta en funció dels membres de la família.

Les condicions d’accés a la prestació serien les següents:

Ser major de 18 anys (condició no necessària en el cas de menors emancipats).

Viure legalment a Catalunya (excepte les dones “reagrupades” que perdin la residència per separar-se del marit).

Acreditar una residència continuada a Catalunya de mínim 12 mesos.

Que no disposin d’ingressos o que aquests no siguin superiors als contemplats per l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (7.967,73 € anuals).

Una societat que garanteix que cap dels seus ciutadans no viu per sota el llindar de la pobresa és una societat més cohesionada on les distàncies entre nivells de renda no són tant grans. En definitiva, és una societat més justa.

Un dels arguments contraris al desenvolupament d’aquest text legal serà probablement que no hi ha diners, però si tenim en compte que tant des del Departament de Benestar Social i Família com des d’altres Departaments com Ensenyament s’està destinant una part del seu pressupost a la lluita contra la pobresa, podem desactivar aquest argument ràpidament perquè si les famílies tenen un mínim per la seva subsistència no necessitaran rebre d’altres prestacions en espècie (per exemple: beques de menjador per als infants escolaritzats).

El lema de la campanya per la ILP és “Rescatem les persones”. Els ciutadans han d’estar en el centre de l’agenda política, han de ser la seva principal prioritat a l’hora de gestionar els pressupostos públics i d’elaborar les polítiques. Solament d’aquesta manera podrem superar els moments difícils que socialment estem vivint.

Tags
Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.