Vés al contingut

1 (49).jpg

(Reynaldo Reyes Vivó) A partir del document Parròquies i comunitats socialment atentes que fa dos cursos el Consell Pastoral de la Parròquia de Sant Joan Baptista de Vilanova i la Geltrú va estar treballant en diferents sessions, una de les conclusions que van sortir, era crear un “Grup de Sensibilització Social” (GSS) per atendre totes les inquietuds que havien anat sortint durant la reflexió del document i ajudar a la parròquia a donar resposta social en aquest temps de crisi. D’aquest grup n’han sortit dos projectes:

  • l’Hort Humà, un projecte d’integració social d’homes;
  • l’Espai Betània, un espai de primera acollida tant de necessitats generals com d’oferiments.

Al mateix temps aquest Grup de Sensibilització social va muntar unes Jornades de Sensibilització Social davant la Crisi per ajudar la comunitat a fer reflexió sobre aquest moment que ens ha tocat viure. Vam demanar la col·laboració de la Delegació de Pastoral Obrera perquè ens hi ajudés.

¿Per què aquest nom?

En una reunió del Grup de Sensibilització Social al gener de 2013, en un moment de pluja d’idees, va sortir aquest singular cognom d’Humà perquè s’ajusta als valors que cerquem: crear un espai per a homes, per passar l’estona, compartir, xerrar, pregar… tot treballant la terra. A la parròquia ja tenim altres activitats que complien aquesta funció per a les dones (El Braser) així que ens va semblar una bona idea.

La cessió d’uns terrenys per part del Patronat de la Casa d’Empara ens va permetre tocar de peus i mans a terra.

Altres aspectes del recurs que cal remarcar són:

  • Fer un cultiu sostenible respectant al màxim el medi ambient.
  • Les collites són en part per autoabastiment dels usuaris.
  • Part de la collita es dóna al Projecte de Càritas La Mensa del Cor per a beques de menjador per a infants.
  • Alguns usuaris poden gaudir –gràcies al seu treball a l’horta– de l’ajuda del Servei de l’habitatge.
  • Naturalment part dels guanys es dediquen a autofinançar el projecte. Val a dir que no venem res, que ho portem a les misses i els fidels agafen el que necessiten i deixen el que poden.
  • Fem pregària (l’assistència es lliure), on podem manifestar aquell desig tan nostre com a cristians que tot el bé que puguem fer sigui testimoni del fet que en el fons és el Senyor el qui ho fa, i això ens pot ajudar a l’hora de viure els processos de socialització i fer-nos conscients de la seva antítesi: el protagonisme.

Ens reunim setmanalment per planificar la feina i expressar les nostres vivències, tot cercant la resolució de conflictes mitjançant dinàmiques de grup per aprendre habilitats socials que ens permetin la gestió emocional (vivència individual) i afectiva (vivència relacional) i així engegar nous reptes amb compromís.

He triat unes paraules de la germana Joana Chittister (monja benedictina) que penso que sintetitzen el projecte socialitzador de l’Hort Humà:

La vida en comunitat no requereix heroïcitats espirituals; es requereix la consciència espiritual del poder de la simplicitat, la humilitat, la igualtat i la cura de la terra. Això ens porta a veure el gran propòsit de vida pel qual cada un de nosaltres és cridat. Això ens porta a comprendre la dimensió santificada de la comunitat humana. Això ens porta a tenir cura dels altres com Déu s’ha preocupat per a nosaltres. Som aquí per retenir Déu als nostres cors, busquem la manera que transcendeixi tant la polarització política com l’eclesiàstica competència.

Per il·lustrar l’experiència de l’Hort Humà, hem fet unes quantes preguntes a persones que prenen part en el projecte, que podeu llegir aquí i aquí.

El projecte és una experiència en procés de consolidar-se, queda molta feina per fer però vull agrair especialment a dues persones que m’han inspirat a l’hora de posar-me en marxa: a la meva estimada esposa M. Cruz (e.p.d.) i al P. Lluís Planas (monjo) i també a totes aquelles persones que dia a dia es comprometen amb el projecte singularment als companys del Grup de Sensibilització Social (Mn. Agustí, M. Carmen, Rosa i Iñaki) i a Jaume D., Juan Carlos, Sile, José Mª, José Fernando, José M., Josep C., Josep O., Alin, Arcadio, Joan, Blai, Juan, Vasile, Pietro, Marcos, Marcelo, José, José Manuel, Enric,Máximo, Jesús, Jaume, Daniel, David, Evaristo, Francisco, Francisco R., Jordi, Mehdi, Nicasio, Paco, Santi…a tots moltes gràcies i que amb el salmista podem retornar a casa cantant amb les garbes plenes de bona collita.

Bon estiu!

Reynaldo Reyes Vivó

(Publicat al número 12 del butlletí Crit Solidari, de l'equip de pastoral obrera del bisbat de Sant Feliu)

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.