La Fundació Privada MARPI és una entitat sense afany de lucre que atén persones amb discapacitat intel·lectual a la zona de l’Alt Maresme, i el seu objectiu principal és la integració laboral i social. La Fundació té la finalitat que tots els aspectes de la vida estiguin garantits, treball, habitatge i lleure. Per arribar a aquestes finalitats la fundació disposa de diferents serveis i recursos:
El Taller Horitzó té l’objectiu d’inserir laboralment les persones discapacitades. Actualment tenim contractades en el nostre Centre Especial de Treball 55 persones, que cobren el salari mínim interprofessional, i alguns per la seva elevada productivitat tenen complements salarials. La nostra activitat principal és el muntatge d’aparellatge elèctric, també tenim una secció de neteja viària i d’espais públics i una altre de construcció, obres i serveis. Hi ha un grup de 45 persones que per les seves característiques no poden treballar i per tant tenen un contracte d’assistència: aquests realitzen en el seu servei de Centre Ocupacional activitats d’ajust personal i social, educatives i rehabilitadores, com tallers diversos, hort, piscina, música, equinoteràpia, etc.
Un altre servei de què disposa la Fundació MARPI són les Llars Residències, que tenen l’ objectiu de dotar d’una llar a tots aquells usuaris que no en disposin, o perquè els seus pares són grans o falten. La fundació disposa de tres llars: una Llar Residència a Canet de Mar amb capacitat per a 18 persones que necessitin un gran suport, i dues Llars a Pineda de Mar de cinc persones a cada pis amb usuaris amb més autonomia personal. Aquests realitzen activitats de la vida diària, higiene, alimentació, suport emocional, oci... L’objectiu és que els nostres usuaris adquireixin un alt grau d’autonomia. Tenim un personal molt divers i hi ha diferents graus de suport, tot i que la finalitat és que siguin capaços de fer les activitats domèstiques per ells sols, també cal dir que sempre tenen ajuda, suport i supervisió per part dels monitors.
La Fundació té també l’Esplai Mediterrània, servei que té com a finalitat organitzar activitats esportives, culturals i de lleure, l’Esplai té un equip de Futbol Sala i de Bàsquet, tallers de teatre i música, i també organitzem sortides, casals, viatges i colònies.
Moments difícils
Són temps de crisi, i com sempre, els col·lectius més febles són els grans perjudicats. Els diferents governs de la Generalitat i de l’Estat han fet grans retallades en l’àrea social i per tant, al col·lectiu de discapacitats també. Tenim menys ajudes, no podem ampliar les places als diferents serveis perquè no ens les subvencionen, i per tant, moltes famílies que tenen fills a casa no poden gaudir d’aquests serveis.
Però on patim considerablement és al Centre Especial de Treball, ja que ens ha retallat el 25% d’ajudes. No podem contractar ningú més i per tant no podem crear ocupació i estan en perill llocs de treball. Ja hi ha Fundacions similars a la nostra que han acomiadat treballadors discapacitats, altres han fet ERO’S i altres han tancat. Això fa que l’element més important d’integració i vertebració, que és el treball, se l’estan carregant, i les famílies tindran una sobrecàrrega, ja que hauran d’atendre el discapacitat i menys recursos econòmics, per tant, augmentaran els problemes de salut mental i pobresa.
També cal pensar, cosa que nosaltres sempre ho hem expressat, que a l’Administració li surt més a compte tenir un discapacitat amb feina que no a l’atur. És cert que haurà de pagar una subvenció a la Fundació, però li sortirà més a compte pagar en aquest concepte, i tenir-lo integrat, amb bones condicions i amb recursos econòmics propis, que no pas al carrer, ja que en molts casos els haurà de pagar un pensió no contributiva, o pagar una plaça al centre de dia. Tampoc no es valora el cost social i sanitari que aquesta persona pot provocar si no té feina. Per tant, aquesta manera de fer no l’entenem, i pensem que és injust que els que menys tenen siguin els que més sacrificis han de fer. Per tant, el nostre col·lectiu integrat a la Plataforma DINCAT, discapacitat intel·lectual de Catalunya, estem en lluita, ja que no ens poden retallar aquests drets i a més a les persones mes més vulnerables, per tant nosaltres i des de DINCAT diem #AIXÒSIQUENO
Fundació Marpi: www.fundaciomarpi.org