Vés al contingut

Movi.jpg

(Josep Bou) Poc s’ho pensaven aquells joves idealistes i generosos del Poblenou que el seu gest tindria tanta continuïtat. A l’any 1964 van voler oferir a un grapat de criatures, que no coneixien altre espai de joc que les grises voreres dels carrers del barri, unes vacances diferents i l’oportunitat de conèixer un marc de relacions personals basat en la gratuïtat. En aquella època no hi havia pas l’oferta d’activitats, de cultura i d’oci que tenim actualment. Va sorgir com una proposta d’activitat conjunta entre les parròquies de Santa Maria del Taulat i de Sant Bernat Calbó. El van anomenar amb el pompós títol de Moviment Interparroquial Infantil i Juvenil de Poblenou. No és estrany que més endavant en diguéssim simplement MOVI.

La primera colònia, a Vallgorguina, va ser de noies. Posteriorment van anar a les cases de Corbera Vella i Castanyet fins que l’any 1977 van trobar la casa del Bagís que ha estat utilitzada per colònies fins el 2006.

L’estiu del 1965 un jove Joan Enric Vives, amb 16 anys, va començar fent de monitor i posteriorment en va arribar a ser el consiliari. L’any 1973, durant els campaments d’estiu, baixant dels Encantats l’estimat consiliari Pere Relats va patir un tràgic accident . El seu record perdura viu encara en el barri. Molts altres capellans, responsables, cuiners, intendents, monitors, nens i famílies han passat durant aquests llargs anys pel MOVI i s’ha anat teixint una gruixuda xarxa de relacions i de servei ininterromput al barri fins a l’actualitat on els monitors han demostrat una fortalesa i una musculatura associativa fantàstiques. Han sabut adaptar l’estructura i les activitats a les exigències i formes modernes sense perdre l’esperit. Aquesta adaptabilitat és la clau de la seva força.

Han tingut el coratge d’organitzar un cap de setmana de trobada kumbaiera on més de 500 persones hem jugat, cantat, rigut, menjat, ballat, tot magníficament organitzat i amb una precisió que els vells del lloc dèiem que no semblava pas pròpia del MOVI, on el més habitual era perdre el tren de l’excursió, no tenir el material de l’activitat a punt o altres problemes de darrera hora. El que sí que es manté viu són les ganes de gresca i l’esperit de servei als infants, als joves i al barri.

El dissabte 29 d’abril a la casa del Cullell, a la Garrotxa, s’iniciava la celebració amb la inauguració de les exposicions que per dècades recollien testimonis, records, fotografies i objectes típics de cada època. Moltes cares anaven trobant la seva imatge amb uns quants anys menys! Al migdia el discurs inaugural dels responsables Mariona Companyó i Sergi Ferioli i del consiliari Francesc Romeu va donar el toc oficial a la trobada. La paraula satisfacció és la que sintetitza la sensació de tots els assistents. La sorollosa batucada de Sambossa ens va conduir al dinar. A la tarda l’espectacle dels diferents grups de nens va presentar els valors de l’educació en l’esplai: compromís, compartir, altruisme i respecte. Després va ser el moment de recordar i agrair a algunes persones que ho han fet possible: els fundadors, el responsable d’economia, l’exmonitor assessor de formació i l’equip actual de monitors. El plat fort de la celebració era el musical que acuradament havien preparat els monitors. Excel·lent! A part de magnífics monitors són grans actors, cantants, guionistes, coreògrafs... Quants detalls i paròdies del dia a dia del monitor! La nit va ser el moment dels concerts a l’aire lliure.

El diumenge 30, plujós i fred, va fer canviar els plans. La macrogimcana ha quedat reservada per una altra ocasió. Jocs, cançons, acudits a la sala d’actes van posar a prova la capacitat genuïna del monitor: improvisar. Després del dinar la gigafoto al claustre fent un 50 gegant va donar per finalitzada la trobada.

El MOVI ha estat present i sovint ha promogut moltes accions i reivindicacions al barri: la recuperació de Can Felipa, de l’institut Icària, les acampades a la platja, les tradicions populars com els gegants i els diables, el Carnaval, etc. i segueix present amb la mirada al futur.

A casa ens hem endut alguns records i la certesa de la continuïtat d’una entitat educativa basada en el voluntariat, el compromís, el testimoni i l’esperit de servei. La mostra de fortalesa i potència, el treball intergeneracional, la implicació en el barri i el treball per un món millor segueixen sent els eixos del MOVI.

Josep Bou va ser monitor al Movi la dècada del 80

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.