Dissabte 3 de desembre, representants de les entitats promotores presenten el projecte al P. Ignasi M. Fossas, prior del Monestir
#Invulnerables, a Montserrat
L’objectiu de la iniciativa és lluitar contra la pobresa infantil i treballar per la promoció de les famílies més vulnerables del país
Montserrat, desembre de 2016. Dissabte 3 de desembre, a les 10.30h, representants de les entitats promotores del Projecte #Invulnerables van pujar a Montserrat per donar-lo a conèixer a la comunitat benedictina. El P. Ignasi M. Fossas, prior de Montserrat, va rebre la delegació del projecte -que té com a objectiu lluitar contra la pobresa Infantil i treballar la promoció de les famílies-, que estava acompanyada d’un grup de famílies beneficiàries del projecte, que ja és present a 11 municipis catalans, i dels equips de voluntaris.
La delegació va estar formada pel director de l’àrea Social de la Fundació bancaria La Caixa, Marc Simón; per la directora del Programa Caixa Proinfància de la mateixa entitat; per Sor Lucía Caram, com a representant de la Fundació del FC Barcelona; i per Gabriel Prat, Patró de la Fundació Rosa Oriol.
Amb aquest pelegrinatge a Montserrat, en la que el grup va participar en la missa conventual i va venerar al Cambril la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, pretenien donar un nou impuls al treball de les entitats a favor de les famílies, renovant el seu compromís de treballar per les famílies més vulnerables del País.
El Programa #Invulnerables, que el passat 5 d’octubre van presentar al Sant Pare Francesc, té com objectiu trencar el cercle de la pobresa que afecta a moltíssimes famílies i que fa que a l’Estat espanyol hi hagi prop de 3 milions de nens en situació d’exclusió social. Ho fa desenvolupant xarxes de cooperació i col·laboració de la iniciativa pública i privada, potenciant la igualtat d’oportunitats.
#INVULNERABLES és un model que vol enfortir la comunitat. L'objectiu d'#INVULNERABLES és treballar amb infants i famílies escollides amb un sentit de corresponsabilitat per garantir l'èxit. Apostant fort per ells garantint la qualitat de serveis i igualant oportunitats volen assegurar que pares i fills sortiran del cercle de la pobresa.
Gràcies a l'aportació del programa CaixaProinfància, de l'Obra Social "laCaixa", s’asseguren tots els actors implicats -treballadors socials, pedagogs, educadors...- del territori, a treballar amb una meta comuna i amb un pla de treball consensuat. Per tant, tots els agents del territori -escoles, salut a través dels caps i hospitals, serveis socials de l'ajuntament i altres entitats del tercer sector- treballen de forma coordinada.
#Invulnerables no és un banc de recursos, sinó un espai de transformació per aconseguir desenvolupar el màxim potencial dels infants i les seves famílies gràcies a un seguiment del pla de treball intensiu i d’avaluacions conjuntes; per tant, tots els professionals treballen cap a un mateix objectiu. Al programa es fa una aposta perquè els infants sense recursos d'avui i amb risc d’exclusió social no carreguin tota la vida amb una motxilla de problemàtiques evitables; amb un suport es pot trencar el cercle de la pobresa.
Ofereix un sistema d’encaix i d’integració als programes, serveis als que tenen accés tots els ciutadans que no es troben en situació de pobresa igualant l’accés als mateixos. És un model on pretenen demostrar que en les etapes com a infant és el moment més òptim per invertir els recursos per rebentar els cercles de la pobresa.
Ha de ser un Pacte de país i un model de ciutats on és necessari cooperar entre totes les entitats, publiques, privades, del tercer sector, del món empresarial... per tal de fomentar una economia col·laborativa, en la que cadascú aporti el que pugui o tingui per garantir els objectius: per exemple, que acadèmies d’idiomes, clubs... cedeixin places perquè aquests infants puguin participar d'activitats, socials, culturals i esportives amb el fill del regidor, el metge, el carnisser... i es barregin amb altres cercles, que de no ser així no en tindrien accés.
La suma del Govern i les seves estructures; l’aposta de la Obra Social la Caixa i la seva experiència amb el programa Caixa Proinfància arreu de l’Estat Espanyol i a Catalunya; la dinàmica i la capacitat de crear complicitats de la Fundació del FC Barcelona i les seves eines educatives -Futbol Net i Barça Kid- posades al servei del programa i la capacitat de crear xarxes de la Fundació Rosa Oriol, són una referència per sumar persones i entitats, per generar un nou model i posar en el Centre els nens i nenes, a la persona, per damunt de les entitats, que volen que siguin servidores.
Fotps: Rubén Quintas Fernández