M'hi vaig referir en la semblança que vaig fer a Raimon Panikkar en La Vanguardia el dia 29 d'agost amb el títol: Una filosofía renovadora (p. 29), quan afirmava, sense cap voluntat d'exagerar, que Panikkar és el pensador català més universal que ha donat les nostres terres des de Ramon Llull. Després de dir això, sempre és bo recordar que Ramon Llull va viure durant el segle XIII i un poc del XIV.
Durant aquests dies s'ha escrit tota mena d'elogis, semblances, resums, síntesis de la filosofia cosmoteàndrica de Panikkar. Se l'ha qualificada, erròniament, de panteista, també de sincrètica. De fet, els adjectius li van malament a Panikkar, perquè com diu un dels pensadors nostrats que millor el coneix, Lluís Duch, "hi ha molts Panikkars dins de Panikkar". Ningú no se'l pot apropiar, ni se'l pot fer referent d'una institució, d'una església o pare d'un isme. És, el seu pensament, tranversal, amb voluntat de transcendir cultures, pobles, religions i llengües.
Ja fa temps que els especialistes discuteixen sobre el fons i la forma de l'obra panikkariana i, probablement, serà objecte de discussió, de lectura i d'interpretació durant decennis. Esperem que la seva petjada faci forat i que no passi amb amb altres homenots de casa nostra que, a més a més de ser ignorats en vida, ho són, també, després de morir. Espero que el seu destí sigui diferent i, a més a més, el podrem gaudir íntegrament en la nostra mateixa llengua en l'editorial Fragmenta. És un encert que tinguem l'ocasió de llegir l'obra completa, l'opera omnia, de Panikkar en la pulcra edició de Fragmenta.
Panikkar és un univers, un món que fascina, però a la vegada, també inquieta, interroga i, fins i tot, angoixa. És, el seu, un cosmos ple de llum i de forats negres. Desperta fílies i fòbies com tots els grans pensadors, té devots que són molt lluny del mestre i, a la vegada, detractors que el bescanten sense haver-lo llegit.
Em quedo amb el Panikkar que fa pensar, que interroga el sentit i el fons de les creences, que estimula a transcendir els conceptes per copsar el que sempre s'escola entre les paraules: el Misteri.