El darrer número de la revista de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull Comprendre (2009/1) inclou la ponència que el prestigiós catedràtic de la UNED Manuel Fraijó pronuncià al VII Congrés Internacional de l'Ordre Trinitària (Granada, 2008). En ella reflexiona sobre la preeminença de la cultura actual, permanentment interconnectada, de la religió, fins i tot de l'"espiritualitat", per damunt de la idea de Déu.
"L’espiritualitat laica", diu, "té a veure, doncs, amb el treball de la interioritat, amb la meditació, amb l’alliberament personal, amb la capacitat de soledat. Pascal ja vaticinava núvols negres sobre un futur en què ningú no suportaria una hora de soledat a la seva habitació. Sembla que s’està complint la seva profecia: hem aconseguit interconnectar-nos fins a la sacietat. Però també la intercomunicació permanent, plena a vessar de seqüeles de soroll i paraules buides, té gust de tirania.”Vés pel món i meravella’t”, escrivia R. Llull.
Malgrat tot, amb paraules de Karl Rahner, l'autor es pregunta què passaria si oblidéssim la paraula "Déu": "Que l’ésser humà no es trobaria ja davant la totalitat de realitat, ni davant la totalitat de la seva existència... Haurà oblidat la totalitat i el seu fonament. Encara més, haurà oblidat que ha oblidat. Què passarà aleshores? Només podem dir que l’home deixarà de ser home. S’haurà reconvertit en l’animal hàbil..."
Podeu llegir l'article complet clicant aquí.