Sao Paulo, Lima i Quito a 25 d'Agost de 2019
En aquests dies, incendis a la Pan Amazònia han pres dimensions d'extrema gravetat. El que ha passat ha provocat reaccions en els més diferents països del món, que a través dels seus governs han expressat la seva preocupació i exigit una reacció dels governs locals.
L'Església també ha aixecat la veu per l'Amazònia a través dels seus diferents organismes. Són diverses les notes publicades en els últims dies per diferents conferències episcopals i per part del mateix Consell Episcopal Llatinoamericà (CELAM) que integra tots els bisbes de la regió, així com per la Vida Religiosa, a través de la Confederació Llatinoamericana de Religiosos ( CLAR), Càritas Amèrica Llatina, Adveniat, CIDSE, Civiltà Cattolica, Vaticà News, Moviment Catòlic Mundial pel Clima i moltes més.
La Xarxa Eclesial Pan Amazònica (REPAM) és conscient que "en l'actualitat, el canvi climàtic i l'augment de la intervenció humana (deforestació, incendis i canvis en l'ús de sòl) estan conduint l'Amazònia cap a un punt de no retorn" (IL 16). Per això, agraïm profundament per la proximitat amb la situació crítica en tota l'Amazònia, sobretot al Brasil i Bolívia en aquests dies amb incendis d'enorme magnitud, i de tot el procés cap al Sínode Amazònic, i ens unim als diferents pronunciaments que en línia amb el Magisteri del Papa Francesc criden a tota la humanitat perquè prenguem consciència de les greus amenaces d'aquesta situació i perquè ens entossudim en la cura de la casa comuna alçant la veu i trobant camins concrets d'actuació pacífica, però ferms, exigint que es posi fi a aquesta situació.
"Maria, la mare que va cuidar Jesús, ara té cura amb afecte i dolor matern aquest món ferit. Així com va plorar amb el cor traspassat la mort de Jesús, ara es compadeix del sofriment dels pobres crucificats i de les criatures d'aquest món arrasades pel poder humà "(Laudato Sí, 241).
En comunió sinodal,
Claudio cardenal Hummes, OFM, president
Pedro cardenal Barreto, SJ, vicepresident
Mauricio López, secretari executiu