Comentari a l’evangeli del 3er. diumenge durant l’any. B
Llegim a l’evangeli d’aquest diumenge el passatge de Marc (Mc 1, 14-20) que dona notícia de l’inici de l’activitat predicadora de Jesús i la crida dels primers deixebles.
Marc diu que Jesús va començar el seu ministeri després que Joan va ser arrestat o empresonat. Exactament el verb grec que usa Marc és “paradidomi” que vol dir entregar o trair. A l'evangeli de Joan (3:22-30), Joan i Jesús exerceixen una activitat que coincideix en el temps. Marc relata la història de manera diferent i treu de l'escena Joan abans del començament del ministeri de Jesús. Possiblement a causa de les diferents fonts que fan servir, però tal vegada perquè Marc vol emfatitzar el paper de precursor de Joan. Un cop Jesús entre en escena la funció precursora de Joan ja no és necessària.
També cal considerar Joan com a precursor –i això ho fa pensar l’ús de verb “paradidomi” – no solament en el sentit que prepara el camí perJesús, sinó també en el sentit que el seu “paradidomi”, la seva entrega, la seva traïció anuncia la pròxima “paradidomi” , entrega i traïció de de Jesús. La riquesa de “paradidomi” és evident perquè serà usada diverses vegades per parlar de la traïció a Jesús (3:19; 9:31; 14:21.41) o quan és lliurat als gentils (10:33). Jesús també la farà servir per advertir els seus deixebles que seran entregats als tribunals i sinagogues per ser assotats i jutjats (13:9-13).
En el verset 9 d’aquest capítol primer Marc informa que Jesús anà de Galilea al lloc on Joan Batejava. Avui llegim que desprès de l’entrega de Joan, Jesús hi torna. Galilea no té una connotació purament geogràfica sinó que en l’evangeli de Marc, Galilea té també una significació teològica. Alguns comentaristes pensen que la rellevància de Galilea és deu a la presència d’unes primerenques comunitats cristianes allí establertes; poc es coneix d’aquestes comunitats cosa que fa poc provable que aquest sigui el motiu de Mar d’haver convertit Galilea en un referent en el seu evangeli. Galilea es contraposa a la importància de Jerusalem. D’allí venen els enemics de Jesús (3,22; 7,1); Jerusalem és el lloc de la detenció, tortura i mort de Jesús (10,33; 14-15). En canvi, Galilea és el lloc per excel·lència del ministeri de Jesús; allà – tal com llegim en el text d’avui - inicia la seva activitat pública (1,14) i crida els seus primers deixebles (1,16) ; també a Galilea crida Leví (2,14) i constitueix el grup dels dotze ( 3,13-19); una nombrosa multitud va cap a ell per escoltar-lo (3,7) i és a Galilea on hauran d’anar els deixebles si volen trobar Jesús ressuscitat perquè per trobar-lo no s’haurà d’anar a Jerusalem, al temple, al seu culte, a les seves lleis sinó a Galilea lloc característic d’un estil de vida humil i senzill, l’estil de vida de Jesús.
“S’ha complert el temps .... convertiu-vos”. Els grecs tenen dues paraules per parlar sobre el temps. Una és “chronos” que és el temps cronològic. L’altre “kairos” és el temps important – el moment de la veritat – el moment decisiu. Aquest és el temps de que parla Marc. Darrere d’aquest terme hi ha un convicció molt present a l’Escriptura segons la qual Déu és qui fixa els temps ( Dn 7,22; Ez 7,12; 9,1;).També aquest pensament es troba en l’apocalíptica jueva ( TestN 8,1).
Per copsar millor l’abast de l’expressió: “s’ha complert el temps” ens podem valer d’un text del profeta Ezequiel: “Què significa aquesta dita que corre per la terra d'Israel: "Els dies passen i no es compleix cap visió"? Ja els pots dir que ha arribat l'hora i que des d'ara es complirà tota visió. En el poble d'Israel ja no hi haurà cap visió falsa ni cap predicció mentidera. Perquè jo, el Senyor, parlo, i la paraula que dic es complirà sense esperar més. Sí, poble rebel, ara, en els vostres dies, quan jo digui una paraula, la compliré. Ho afirmo jo, el Senyor, Déu sobirà”. El profeta adverteix als que es pensen que la intervenció de Déu no arribarà mai cosa que els permet viure en la idolatria i la infidelitat. Déu té fixat el moment de la seva intervenció i ja no hi ha marge. Déu va establir anticipadament el temps de la presentació de Jesús. Amb ella arriben al seu compliment la irrupció del temps final. L’arribada i la proximitat del Regne de Déu han estat fixades clarament en el temps.
Diumenge 3er durant l’any. 21 de Gener de 2024