A la detenció d’un alt càrrec vaticà vinculat a l’IOR, monsenyor Nunzio Scarano, relacionat amb el blanqueig de diner, ha seguit, dimarts, la dimissió del director i sotsdirector del “banc Vaticà”, que des de ja fa dècades ha estat identificat en operacions financeres internacionals pròpies de països de “paradisos fiscals”, al marge de l’escassa legalitat internacional que regula el moviment de les finances internacionals.
L’IOR ha estat esquitxat periòdicament per operacions que l’identificaven més amb la màfia o les Illes Caiman que amb l’Església i la seva missió evangelitzadora en el món.
L’IOR s'ha d’acabar. És una institució que està fent un mal immens a l’Església i a la seva credibilitat. Protegit contra tota lògica per l’estructura d’estat independent que embolcalla –fins quan?– el govern de l’Església Catòlica, s’ha convertit en un instrument pervers que podria estar darrera de les operacions més fosques que van sacsejar els darrers anys de Benet XVI.
El papa Francesc té una gran oportunitat de donar més senyals de la seva decisió –i molt probablement del mandat rebut durant les Congregacions i el Conclave– de fer un canvi en profunditat en la governança romana de l’Església. Tot i que probablement haurem d’esperar a la reunió dels cardenals responsables de fer-li una proposta de reforma de la cúria, resulten del tot necessàries decisions que reorientin el rumb de la cúria i d’institucions com ara l’IOR. El més senzill, i esperat, és acabar amb l’IOR i suprimir tota institució financera que pugui estar confiada a l’Església.
La missió de l’Església és l’anunci de la Bona Nova de l’Evangeli, i aquest anunci es concreta en moltes mediacions i tasques, però cap passa per mantenir un banc, ni encara menys per un banc que actuï com a “paradís fiscal” i centre de blanqueig de diner de tota mena. No es pot justificar.
Guanyar credibilitat, legitimitat, coherència entre la predicació i l’acció passa, ara, per acabar amb l’IOR.