Diumenge V de durant l’any
Barcelona, 9 de febrer de 2020
Sal i llum. Utilitzant les metàfores de la sal i de la llum, el text d’aquest evangeli apunta, ens orienta cap al final, és a dir: el que Jesús vol deixar ben clar és.- que els seus deixebles han de viure i actuar de tal manera que tot el món vegi les seves bones obres. Això és el primer.
El segon o la conseqüència està en el fet de què la gent, veient aquesta conducta, els animi a donar glòria a Déu. Déu mereix ser cregut i lloat. Les metàfores que utilitza Jesús són eloqüents, senzilles, entenedores. Jesús parlava de manera que qualsevol el podia entendre.
Tant la sal com la llum són del tot necessàries per a la vida. Perquè la vida tingui sabor i bellesa. La insipidesa i la foscor són òbviament dues expressions d’una vida trista, desagradable, fins i tot insuportable. El que Jesús ens vol dir és que el seu projecte inclou que la vida sigui agradosa.- de manera que puguem gaudir-la, sentir-nos-hi a gust.
Gaudir del bon gust i color de les coses i de la convivència amb les persones. L’evangeli no és un anunci de renúncies i penalitats. I, encara menys, una crida a portar una vida desagradable i sense al·licients que Déu mateix ha posat en aquest món i ens aquesta terra.
Però, atenció! El més important que hi ha en aquest evangeli és que el positiu i bell de la vida no se’ns donarà, sinó que hem de donar-ho nosaltres als demés. Ara bé, com ho hem de fer això? Com portar-ho a la pràctica?
No mitjançant discursos, sermons, manaments, ordres, prohibicions o amenaces. Jesús no vol res de tot això.
El que Jesús vol és que visquem de tal manera i que el nostre comportament sigui de tal naturalesa que la gent, en veure’ns, se senti millor, se senti feliç i se senti amb ganes de tenir fe en Déu.
Però, com és lògic, això no s’aconsegueix sinó a base de dues actituds fonamentals: Primera: vivint una gran humanitat. Segona: exercitant-nos en una profunda espiritualitat. Aquestes són les dues fonts d’energia que donen vida. I una vida abundosa. Som realment humans i comprensius? Quina mena d’espiritualitat vivim?