Audiència General 27 de novembre 2019
El viatge apostòlic a Tailàndia i al Japó
Estimats germans i germanes, bon dia!
Ahir vaig tornar del viatge apostòlic a Tailàndia i al Japó, un regal pel qual estic tan agraït al Senyor. Vull renovar el meu agraïment a les Autoritats i als Bisbes d’aquests dos països, que em van convidar i em van acollir amb molta atenció, i sobretot manifestar el meu agraïment al poble tailandès i al poble japonès. Aquesta visita ha fet créixer la meva proximitat i el meu afecte per aquests pobles: que Déu els beneeixi amb abundància de prosperitat i de pau.
Tailàndia és un antic Regne que s’ha modernitzat molt. Reunint-me amb el Rei, el Primer Ministre i les altres Autoritats, he retut homenatge a la rica tradició espiritual i cultural del poble Thai, el poble del “bell somriure”. La gent d’allà somriu. He fomentat l’aposta per l’harmonia entre els diferents components de la nació, així com pel desenvolupament econòmic per beneficiar a tothom i eliminar els flagells d’explotació, especialment de les dones i dels menors. La religió budista és part integrant de la història i de la vida d’aquest poble, per això vaig visitar el Patriarca Suprem dels budistes, continuant pel camí d’estima mútua iniciat pels meus Predecessors, perquè creixin al món la compassió i la fraternitat. En aquest sentit va ser molt significativa la trobada ecumènica i interreligiosa, que va tenir lloc a la universitat més gran del País.
El testimoni de l’Església a Tailàndia passa també per les obres de servei als malalts i als marginats. Entre aquestes destaca l’Hospital Saint Louis, que vaig visitar animant el personal sanitari i reunint-me amb alguns pacients. Vaig dedicar uns moments específics als sacerdots i a les persones consagrades, als bisbes, i també als confrares jesuïtes. A Bangkok vaig celebrar la Missa amb tot el poble de Déu a l’Estadi Nacional i després amb els joves a la Catedral. Allà vàrem experimentar que en la nova família formada per Jesucrist hi ha també les cares i les veus del poble Thai.
Després vaig anar al Japó. A la meva arribada a la Nunciatura de Tokio, vaig ser acollit pels Bisbes del País, amb qui vam compartir immediatament el repte de ser pastors d’una Església molt petita, però portadora d’aigua viva, l’Evangeli de Jesús.
“Protegir totes les vides” va ser el lema de la meva visita al Japó, un País que porta les cicatrius del bombardeig atòmic i és el portaveu del dret fonamental a la vida i a la pau. A Nagasaki i Hiroshima em vaig quedar pregant, vaig trobar alguns supervivents i familiars de les víctimes, i vaig reiterar la condemna ferma de les armes nuclears i de la hipocresia de parlar de pau construint i venent bombes de guerra. Després d’aquella tragèdia, el Japó va demostrar una extraordinària capacitat de lluitar per la vida; i ho ha fet també recentment, després del triple desastre del 2011: terratrèmol, tsunami i incident en la central nuclear.
Per protegir la vida cal estimar-la, i avui la greu amenaça, als Països més desenvolupats, és la pèrdua del sentit de viure.
Les primeres víctimes de la manca de sentit de viure són els joves, per aquest motiu se’ls va dedicar a ells una trobada a Tokyo. Vaig escoltar les seves preguntes i els seus somnis; els vaig animar a oposar-se conjuntament a qualsevol forma d’assetjament escolar, i a vèncer la por i el tancament obrint-se a l’amor de Déu, en la pregària i en el servei als altres. Vaig trobar altres joves a la Universitat “Sophia”, junt amb la comunitat acadèmica. Aquesta Universitat, com totes les escoles catòliques, són molt apreciades al Japó.
A Tokyo vaig tenir l’oportunitat de visitar l’Emperador Naruhito, a qui renovo l’expressió del meu agraïment; i vaig trobar les Autoritats del País amb el Cos Diplomàtic. Vaig desitjar una cultura d’encontre i diàleg, caracteritzada per la saviesa i amplitud de l’horitzó. Seguint fidel als seus valors religiosos i morals, i obert al missatge evangèlic, Japó podrà ser un País capdavanter per un món més just i pacífic i per l’harmonia entre l’home i l’ambient.
Estimats germans i germanes, confiem a la bondat i a la providència de Déu els pobles de Tailàndia i del Japó. Gràcies.
Traducció: Josep M. Torrents