MEDITACIÓ del MATÍ A LA CAPELLA DE LA CASA SANTA MARTA
No som eterns ni efímers
Dijous, 1 de febrer de 2018
La mort és "un fet, una herència i una memòria", que ens recorda que no som "amos del temps", ni "efímera" ni "eterna", i ens salva del risc de ser "egoistes tancats al laberint del moment present ». Però la mateixa mirada sobre la mort que ajuda a viure bé és el missatge que el Papa Francesc ha proposat a la Missa celebrada el dijous 1 de febrer a Santa Marta.
"La primera lectura ens parla de la mort: la mort del rei David", va assenyalar el Papa, referint-se al pas del primer llibre dels Reis (2, 1-4.10-12). "Els dies de David s'havien acostat a la mort", va afegir: "ell, el gran rei, l'home que havia consolidat el regne ha de morir, no és l’amo del temps: el temps continua i continua a un altre estil de temps, però continua. Està en el camí ".
D'altra banda, Francesc ha explicat: "no som eterns ni efímers: som homes i dones caminant en el temps, el temps que comença i el temps que acaba". I "això ens fa pensar que és bo pregar i demanar la gràcia del sentit del temps per no empresonar-nos, ja que sempre està tancat en si mateix". D'aquesta manera, el Papa ha dit: "abans d'aquest passatge del primer llibre dels Reis", que diu: "la mort de David, m'agradaria proposar tres idees: la mort és un fet, la mort és una herència i la mort és una memòria ».
En primer lloc, el Pontífex va explicar: "la mort és un fet: podem pensar en moltes coses, fins i tot imaginar-nos en ser eterns, però el fet ve". Tard o d'hora arriba i "és un fet que ens afecta a tots". Perquè "estem en el camí, no som vagabunds ni homes i dones al laberint". No, estem "en el camí, que hem de fer". Però, ha advertit, "hi ha la temptació del moment que s'apodera de la vida i es posa en marxa quan girant en aquest laberint del temps egoista i sense futur, sempre anada i tornada, anada i tornada." I "el viatge acaba en la mort: tots ho sabem". Per aquest motiu, el pontífex va dir: "l'Església sempre ha tractat de fer-nos reflexionar sobre aquest fi nostre: la mort". En aquest sentit, Francesc ha suggerit un record personal: "Quan vam estar al seminari ens van fer fer l'exercici de la bona mort: una mica espantat perquè semblava una obituari". Però "hi ha un exercici en la bona mort que tothom pot fer dins de si mateix: no sóc amo del temps; Hi ha un fet: moriré. Quan? Déu ho sap ". Però segur que "moriré".
"Repetir això ajuda", va dir el Papa, perquè és un fet "pur realisme" que "ens salva de la il·lusió del temps per prendre la vida com una cadena de moments que sonen i no tenen sentit." Al contrari, la realitat és que "estic en el camí i he de mirar endavant".
Sempre donant confiança, Francesc ha compartit el "record" "quan era nen vaig aprendre a llegir, tenia quatre anys. Una de les primeres coses que vaig aprendre a llegir, perquè la meva àvia em va fer llegir, era un cartell que estava sota el vidre de la taula i que deia : "Pensa que Déu et mira, pensa que t’està mirant. Penseu que morireu i que no sabeu quan ". Aquesta frase que el Papa confessa haver-la recordat fins avui " em va fer molt bé, en moments de suficiència, de tancament, en el moment de creure’s ser rei". Així que "el temps, el fet: tots morim". A l'acostar-se-li la seva mort, David - ha subratllat el Papa recordant la primera lectura - diu al seu fill: "Jo me’n vaig pel camí que segueix tot home sobre la terra". I així va ser.
La segona idea és "l’herència". Sovint passa que quan, morim, hi ha el tema que es fa amb "una herència molt aviat venen néts a mirar la quantitat de diners que el seu oncle va deixar a aquest, a aquell, o a altra." I "aquesta història és tan antiga com la història del món". En realitat el que compta és"l’herència del testimoni: quina herència deixo?".
Tornant al passatge bíblic d'avui, "David, quina herència deixa?" Francesc ha advertit que David també era "un gran pecador, en va fer tantes". Però també va ser "un gran penedit" fins al punt de ser "un sant" malgrat tot "les malifetes que va fer". I David és sant, explica el Pontífex precisament perquè "l'herència és aquella actitud de penediment, d'adorar Déu abans que ell mateix, de tornar a Déu: l’herència del testimoni". Aquí sempre és oportú preguntar-nos: "Quina herència deixareu als meus?". Segurament "l'herència material, bé perquè és fruit del treball". Però el Papa va insistir: "quin patrimoni personal, testimoniatge? Com David o el no res? Així que la pregunta "Què ha deixat?" No només ha de respondre mitjançant la indicació de "les propietats" però sobretot "el testimoniatge de la vida."
"És cert que si nosaltres anem a una vetlla fúnebre, ha continuat el Pontífex, el mort sempre era un sant", tant que "hi ha dos llocs per canonitzar a la gent: la plaça de Sant Pere i les vetlles funeràries, perquè sempre és un sant i perquè ja no t’amoïnerà més".
"La veritable herència" és, doncs, el testimoniatge de vida. Per tant, és oportú "preguntar-nos quina herència deixo”, "si Déu avui em cridés? Quin herència deixaré com a testimoniatge de la vida? ". Aquesta “és una bona pregunta per fer-nos", ha encoratjat Francesc, i així "preparar-nos perquè tots nosaltres, ningú de nosaltres romandrà "de relíquia": no, tots seguirem aquest camí". Amb la pregunta fonamental: "Quina serà l'herència que deixaré com a testimoniatge de vida?".
La tercera idea, juntament amb la "mort" i la "herència", que el Papa ha suggerit referent a la mort és "la memòria". Perquè, ha explicat, "fins i tot el pensament de la mort és memòria, però memòria anticipada, memòria enrere". Per tant, «memòria» i «també llum en aquest moment de la vida». Però, ha continuat Francesc, la pregunta de fer-se cadascú és "quan mori, què m'hauria agradat fer avui en aquesta decisió que he de prendre avui, en la forma de vida d'avui?". I això "és una memòria anticipada que il·lumina el moment d'avui". En essència, és tracta “d’il·luminar amb el fet de la mort les decisions que he de prendre cada dia".
"És bonic aquest passatge del segon capítol del primer llibre de Reis", ha rellançat com a conclusió el Papa. "Si avui teniu temps de llegiu-lo, és bonic, us farà bé", ha instat. Convidant "també a pensar: jo estic en camí, el fet "jo moriré "; quina serà l’herència que deixaré i com necessito per mi la llum, la memòria anticipada de la mort, sobre les decisions que he de prendre avui ». Una meditació, ha assegurat, que "ens farà bé a tots".
Traducció per Pere Prat Serra