Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 6 de maig de 2014
El martiri d'Esteve és un model del martiri de Jesús. El Papa Francesc ha traçat, en la seva homilia, el camí que va portar a la mort el primer màrtir de l’Església. Tant ell com Jesús, ha dit, havien trobat “la gelosia del dirigents que cercaven d’eliminar-lo.” També ell va tenir “falsos testimonis”, un “judici fet amb rapidesa”. Esteve els advertí que estan posant resistència a l’Esperit Sant, como havia dit Jesús. Però, aquesta gent –ha posat en evidència el Papa– no estava tranquil·la, no restava en pau en el seu propi cor. Aquesta gent –ha afegit– tenia odi dins del propi cor. És per això que, en escoltar la paraula d’Esteve estaven furiosos. Aquest odi –ha afirmat Francesc- ha sigut sembrat en el seu cor pel diable, és l’odi del dimoni contra Crist.
Aquest odi del dimoni que va fer el que va voler amb Jesús Crist en la seva Passió –ha continuat el Papa– ara fa el mateix amb Esteve. I en el martiri es veu clarament aquesta lluita entre Déu i el dimoni. Per altre costat, Jesús havia dit al seus que deurien alegrar-se de ser perseguit a causa del seu nom: ser perseguit, ser màrtir, donar la vida per Jesús. Aleshores perquè, ha afegit el Papa, el dimoni no pot veure la santedat d’una Església o la santedat d’una persona, sense canviar alguna cosa” per oposar-se. És això el que fa amb Esteve, però ell mor com Jesús: perdonant.
“Martiri” és la traducció de la paraula grega que significa testimoni. I així podem dir que per un cristià el camí va sobre les petjades d’aquest testimoni, sobre les petjades de Jesús per donar testimoni d’Ell i, tantes vegades, aquest testimoniacaba donant la vida. No es pot pensar en un cristià sense que sigui testimoni, que doni testimoni. Nosaltres no som una “religió” d’idees, de pura teologia, de coses belles, de manaments. No, nosaltres som un poble que segueix a Jesús Crist i dóna testimoni, però vol donar testimoni de Jesús Crist, i aquest testimoni alguna vegada arriba a donar la vida.
Als Actes del Apòstols es llegeix que, un cop assassinat Esteve, esclatà una violenta persecució contra l’Església de Jerusalem. Aquestes persones, ha observat el Papa, es sentien fortes i el dimoni els impulsava a fer això, i així, els cristians es dispersaren per la regió de Judea, de Samaria. La persecució, ha assenyalat el Papa, va fer que aquestes persones marxessin lluny i allà on arribaven explicaven l’Evangeli, donaven testimoni de Jesús i així va iniciar-se la missió de l’Església. Molts –ha recordat el Papa– es van convertí escoltant aquesta gent. Un dels Pares de l’Església, ha afegit, explicava això dient: “la sang del màrtirs és llavor del cristians”. Amb el seu testimoni predicaven la fe:
“El testimoni, ja sigui en la vida quotidiana, amb alguna dificultat, com també en la persecució, amb la mort, sempre és fecunda. L’Església és fecunda i mare quan dona testimoni de Jesús Crist. En canvi, quan l’Església es tanca en sí mateixa, es creu –diguem-ho així- una “universitat de la religió”, amb tant belles idees, amb tants bonics temples, amb tants bells museus, amb tantes belles coses, però no dóna testimoni, esdevé estèril. El cristià esdevé igual. El cristià que no dóna testimoni, esdevé estèril, sense donar la vida que ha rebut de Jesús Crist.
Esteve –ha continuat– estava ple d’Esperit Sant. I ha advertit que no es pot donar testimoni sense la presència de l’Esperit Sant en nosaltres. En els moments difícils, quan hem d’elegir el camí just, quan hem de dir “no” a tantes coses que intenten seduir-nos –ha encoratjat el Papa Francesc– hi ha una pregària a l’ Esperit Sant, i és Ell qui ens fa forts per anar per aquest camí del testimoni.
Avui, pensant en aquestes dues imatges: Esteve, que mor, i la gent, els cristians que fugen, anant per tot arreu donada la violenta persecució– preguntem-nos: com és el meu testimoni? Sóc un cristià testimoni de Jesús o sóc un simple membre d’aquesta secta? Sóc fecund perquè dono testimoni o roman estèril perquè no soc capaç de deixar que l’Esperit Sant em porti davant de la meva vocació cristiana?
Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió