Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 14 de juny de 2016
Saber pregar "per aquells que en desitgen mal" farà millorar l'enemic i ens farà "més fills del Pare". Amb aquesta reflexió el papa ha finalitzat l'homilia de la Missa matinal, celebrada a Santa Marta. Francesc ha afrontat el verset de l'Evangeli en el qual Jesús exhorta els deixebles per anar cap a la perfecció de Déu, "que fa sortir el sol entre els dolents i els bons".
"Heu sentit allò que va ser dit, però jo us dic". La paraula de Déu té dues maneres inconciliables d'entendre-la: com un àrid llistat de deures i prohibicions o com una invitació a estimar al Pare i als germans amb tot el cor, arribant fins al punt de pregar pel propi adversari.
Llei sense cor
És la dialèctica de la confrontació entre els doctors de la llei i Jesús, entre la Llei proposta de manera esquemàtica al poble hebreu pels seus caps i la "plenitud" d'aquella mateixa Llei que Crist afirma haver vingut per portar-la. El papa Francesc es reafirma sobre una convicció que ja ha sigut expressada més d'una vegada. Quan Jesús inicia la seva predicació, debatent amb els seus adversaris, l'explicació de la Llei en aquell temps -observa- estava en crisi:
"Era una explicació massa teòrica, casuística... Diguem que era una llei en la qual no era pròpiament el cor de la Llei, que no és altra cosa que l'amor de Déu, que ens ha donat. És per això que el Senyor repeteix el que ja estava present en l'Antic Testament: Quin és el Manament més gran? Estimar a Déu amb tot el teu cor, amb totes les teves forces, amb tota l'ànima i al proïsme com a tu mateix. En l'explicació dels Doctors de la Llei allò no estava en el centre. Al centre estaven els casos: puc fer això? Fins a quin punt es pot fer allò? I si no puc?... La casuística pròpia de la Llei. I Jesús pren això i li dóna el veritable sentit de la Llei per portar-ho a la seva plenitud."
El papa posa en evidència com Jesús va oferir molts exemples per mostrar els manaments sota una nova llum. "No matar", afirma, pot voler dir també no insultar el germà, fins fer ressaltar com l'amor és "més generós que la lletra de la Llei", donar la capa a qui ha demanat el vestit i fer dos quilòmetres amb qui ha demanat ser acompanyat per un:
"És un treball que no és només l'acompliment de la Llei, també és un treball de guarició del cor. En aquesta explicació que Jesús fa sobre els Manaments -sobretot en l'Evangeli de Mateu- és un camí de guarició: un cor ferit pel pecat original -tots tenim el cor ferit pel pecat, tots- s'ha d'anar per aquest camí de curació i guarir-se per assemblar-se al Pare, que és perfecte: "sigueu perfectes com és perfecte el Vostre Pare que està al Cel". Un camí de guarició per ser fills com el Pare".
I la perfecció que Jesús indica és aquella que apareix en els versets del dia de l'evangeli de Mateu: "heu sentit el que va ser dit: "Estimaràs el proïsme" i odiaràs el teu enemic. Però jo us dic: estimeu els vostres enemics i pregeu per aquells que us persegeixen". "És l'últim esglaó" d'aquest camí, afirma el papa, el més difícil. Francesc recorda que de jove, pensant en un dels gran dictadors de l'època, es demanava pregar perquè Déu li reservés aviat l'infern. En canvi -conclou- Déu demana un exàmen de consciència:
"Que el Senyor ens doni la gràcia, només aquesta: pregar pels enemics, pregar per aquells que ens volen mal, que no ens desitgen el bé. Pregar per aqulles que ens fan mal, que en persegueixen. I cadascú de nosaltres sap el nom i el cognom: prego per aquest, per aquest, per aquest, per aquest... Jo us asseguro que aquesta pregària farà dues coses: a ell el farà millorar, pequè la pregària és potent, i a nosaltres ens farà més fills del Pare".
Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió