Vés al contingut
Catequesi del papa Francesc en l'audiència general a la Plaça de Sant Pere del Vaticà 22 de maig de 2013
Arraulits entre quatre parets i plens de por per haver estat companys de Jesús, i després capaços d’anunciar-lo públicament amb “coratge”, amb “franquesa”. La transformació dels deixebles en apòstols, que va tenir lloc al cenacle de Pentecosta, és la que el papa Francesc desitja per a l’Església del segle XXI. Evangelitzar, ha afirmat el papa “és la missió de l’Església”, el motiu pel qual existeix. Però el “motor de l’evangelització” és l’Esperit Sant.
“Per evangelitzar cal, un cop més, obrir-se a l’horitzó de l’Esperit de Déu, sense tenir por del que ens demani i d’on ens guïi. Encomanem-nos a Ell! Ens farà capaços de viure i donar testimoni de la nostra fe, i iŀluminarà el cor dels qui trobem”.
Francesc remarca “tres efectes” deguts a l’acció de l’Esperit. El primer és la “comunió”. Si Babel, constata, és el monument a la supèrbia que provoca divisió i tancament entre els homes, la Pentecosta és el contrari. “La llengua de l’Evangeli és llengua de comunió”.
“A vegades sembla que es repeteixi avui el que va passar a Babel: divisions, incapacitat d’entendre’s, rivalitats, enveges, egoisme. I jo què faig amb la meva vida? Faig unitat al meu voltant, o bé divideixo, divideixo, divideixo amb la xerrameca, les crítiques, les enveges? Què faig? Pensem en això! Portar l’Evangeli és anunciar i viure nosaltres en primer lloc la reconciliació, el perdó, la pau, la unitat, l’amor que l’Esperit Sant ens dóna”.
El segon efecte és el “coratge”. El papa posa l’exemple de Pere, que després de passar uns dies ben esporuguit, es lleva de bon matí a Pentecosta i parla públicament de Crist “en veu alta”. Aquesta valentia ve de l’Esperit Sant, del qual “es desprenen noves energies de missió”.
“No ens tanquem mai a aquesta acció! Visquem amb humilitat i coratge l’Evangeli! Testimoniem la novetat, l’esperança, la joia que el Senyor porta en la vida. Sentim en nosaltres ‘la dolça i consoladora joia d’evangelitzar’. Perquè evangelitzar, anunciar Jesús ens dóna joia! En canvi, l’egoisme ens dona amargor, tristesa, ens desanima! Evangelitzar ens anima!”.
El tercer efecte està directament relacionat amb la nova evangelització i és ben clar: no hi ha “foc” de l’Esperit si no l’invoquem en la pregària. L’Església ha de demanar l'Esperit com els apòstols el van invocar en el cenacle.

“Sense pregària les nostres accions es buiden i el nostre anunci no té ànima, ni està animat per l’Esperit (...). Deixem que Ell ens guïi, siguem homes i dones de pregària, que testimonien amb valentia l’Evangeli, arribant a ser en el món instruments de la unitat i de la comunió amb Déu”.

Traducció: Marta Nin

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.